« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
WHO

Čistoća zraka u svjetskim gradovima

Najzagađeniji zrak je u New Delhiju, ni u Pekingu nije puno čišći, a najzdravijim zrakom mogu se pohvaliti kanadski gradovi, među kojima je i Vancouver

New Delhi je najzagađeniji grad na svijetu
New Delhi je najzagađeniji grad na svijetu (Arhiva)
Više o

Peking

,

New Delhi

,

zagađenje zraka

,

smog

Svjetska zdravstvena organizacija provela je istraživanje je potvrdilo pretpostavku prema kojoj je zrak zagađeniji od posljednjeg istraživanja iz 2011. kojim je bilo obuhvaćeno manje gradova, osobito u siromašnim zemljama.

Zagađenje stanovnike dovodi u veću opasnost od obolijevanja od karcinoma, moždanih udara ili srčanih bolesti.Tijekom 2012. od posljedica onečišćenog zraka umrlo je oko 7 milijuna ljudi, stoji u priopćenju WHO-a, a 13 od 20 najonečišćenijih gradova nalazi se u Indiji.

Prva četiri mjesta drže New Delhi, Patna, Gwalior i Raipur. U indijskome glavnom gradu prostorni metar zraka zagađen je sa 153 mikrograma sitnih čestica.

Peking, poznat po smogu na 77. je mjestu s 56 mikrograma po prostornom metru, što je malo više od trećine zagađenja zabilježenog u Delhiju.

Stručnjaci WHO-a navode da su kineski podaci iz 2010., no pekinške su ih gradske vlasti počele objavljivati u siječnju 2012. Godinu dana nakon početka objave ovih informacija kvaliteta zraka u Pekingu je prema podacima Greenpeacea uvjerljivo najgora.

U jednom je trenutku dosegnula čak 900 mikrograma sitnih čestica po prostornome metru.

Pekinške vlasti tvrde da se tijekom posljednjeg mjeseca koncentracija sitnih čestica bitno ne mijenja te da je u 2013. prosječno dnevno iznosila 89,5 mikrograma po prostornom metru, što Peking svrstava na 17. mjesto po zagađenosti.

Među 32 grada s najčišćim zrakom u kojima je zagađenost samo 5 mikrograma sitnih čestica po prostornom metru tri četvrtine ih se nalazi u Kanadi, a među njima je i Vancouver.

Tu je i 7 američkih gradova te islandski Hafnarfjordur.

WHO ističe kako namjera istraživanja nije bila "staviti najprljavije svjetske gradove na stup srama", osobito s obzirom na činjenicu da su se gradske vlasti dobrovoljno odazvale istraživanju.

Direktorica WHO-ova odjela za okoliš i javno zdravstvo Maria Neira kazala je kako je svrha istraživanja bila pomoći gradskim upravama da postanu svjesnije u kakvoj sredini njihovi stanovnici žive te da na to pokušaju utjecati.

08.05.2014. 09:35:00
Novi komentar
nužno
nužno