« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
SJAJNO!

Cimet i med, savršena kombinacija za zdravlje

Redovita konzumacija ove dvije namirnice može dugoročno napraviti mnogo za naše zdravlje, bilo da ih umutimo u čaj ili jedemo u zobenoj kaši za doručak

Ovo je blaženstvo ;)
Ovo je blaženstvo ;) (Arhiva)
Više o

med

,

cimet

Osim što ih obožavamo u raznim slasticama i čaju, cimet i med se već stoljećima koriste kao prirodni lijek, a posebice u kineskoj narodnoj medicini. Znanstvena istraživanja potvrdila su njihovu djelotvornost, a mnogi ih koriste zajedno za otklanjanje raznih tegoba jer vjeruju da im je učinak tada još snažniji.

Prednosti cimeta i meda

Med je slatka, gusta tekućina koju proizvode pčele iz nektara ili ostalih slatkih biljnih sokova te je najstarija vrsta zaslađivača.

Osim šećera sadrži mnogo ljekovitih sastojaka poput enzima, minerala, vitamina C i B kompleks, nešto proteina, organskih kiselina (vinska, jabučna, limunska) te fitokemikalija (fenoli i flavonoidi) koje imaju antioksidativna svojstva.

Cimet je poznat i kao kralj začina, a dobiva se iz osušene unutarnje kore mladih stabala ili grančica.

Razlikujemo dvije vrste cimeta:

Prvi je kasija cimet - poznat i kao kineski cimet. Jeftiniji je i niže kvalitete od cejlonskog te ga se može nabaviti u gotovo svim trgovinama. Također, sadrži kumarin, organski spoj koji je u većim dozama otrovan za jetru i bubrege.

Drugi je cejlonski cimet - naziva se i jedinim 'pravim' cimetom, stiže sa Šri Lanke (nekadašnji otok Cejlon), a dobiva se iz stabla vrste Cinnamomum verum.

Za razliku od kasija cimeta, cejlonski cimet sadrži vrlo malo kumarina te se zato samo on preporučuje za konzumaciju i liječenje bolesti.

Baš kao i med, cimet također sadrži antioksidanse, ali i polifenole, flavonoide, minerale (kalij, natrij, magnezij, željezo) te vitamine A, C i B skupine.

Cimet i med u kombinaciji imaju mnoga ljekovita svojstva:  

• antibakterijsko

• antioksidativno

• antifungalno

• protuupalno

• antimikrobno

Zašto konzumirati cimet i med?

Postoji nekoliko razloga zašto su cimet i med odlični za vaše zdravlje.

Smanjuju pojavu kardiovaskularnih bolesti

Mješavina cimeta i meda može smanjiti rizik od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila jer utječu na eliminaciju nekoliko ključnih čimbenika rizika, a to su povišeni loš kolesterol i trigliceridi. Također, visok krvni tlak i smanjena razina dobrog kolesterola dodatni su čimbenici koji mogu povećani rizik od bolesti.

Obje namirnice su bogate antioksidansima koji poboljšavaju dotok krvi u srce, proširuju arterije i sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanog zastoja i moždanog udara.

Uravnotežuju šećer u krvi

Konzumacija cimeta i meda posebno se preporučuje dijabetičarima jer reguliraju šećer u krvi i mogu pomoći u prevenciji dijabetesa. Brojna istraživanja dokazala su kako cimet smanjuje razinu šećera u krvi jer povećava osjetljivost na inzulin i pomaže glukozi doći iz krvi u stanice.

Nadalje, med može smanjiti loš kolesterol i trigliceride kod dijabetičara, a povećati dobri kolesterol. Iako je med zdravija alternativa šećeru, dijabetičari ga trebaju koristiti umjereno jer je bogat ugljikohidratima.

Usporavaju starenje

Oksidansi, odnosno slobodni radikali utječu na preuranjeno starenje našeg organizma, posebice kože. Ona s godinama upravo zbog oksidansa tako postaje osjetljivija, pojavljuju se bore i sitne linije, gubi elastičnost, napetost i prirodnu masnoću te je sklonija upalama.

Antioksidansi u medu neutraliziraju oksidanse i tako eliminiraju takozvani oksidativni stres, a med od heljde sadrži najviše ljekovitih tvari koje pomažu u usporavanju starenja.

Cimet, s druge strane, ima više antioksidansa od čak 26 biljnih vrsta koje su također odlične za zdravlje poput đumbira, češnjaka ili origana.

16.10.2020. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.10.2020. 11:33
    da nema boljekombinacije
Novi komentar
nužno
nužno