« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
pametniji popušta

Čileanski ledenjaci se povlače

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ledenjaci

,

ledenjaci Čile

,

Patagonija ledenjaci

,

povlačenje ledenjaka

Povlačenje čileanskih ledenjaka koji su uglavnom smješteni u Patagoniji, vidljiva je posljedica zagrijavanja planeta, ali i prijetnja zalihama slatke vode na krajnjem jugu američkog kontinenta.

U nedavnom istraživanju Glavne uprave za vodu (DGA), čileanskog državnog tijela, ističe se da se u razdoblju između 1986. i 2007. povuklo dvadeset promatranih ledenjaka u području Campos de Hielo Sur, trećoj po veličini pričuvi leda nakon Antarktike i Grenlanda.

To područje, kao i Campos de Hielo Norte, čine veliki ledenjački masivi usred Patagonije, ravnog, negostoljubivog i kišnog područja na kojemu pušu snažni vjetrovi.

Kako navodi DGA, od 1986. do 2001. ledenjaci su se povlačili za 67 metara na godinu, a od 2001. do 2007. za 45 metara.

76 posto ledenjaka u Južnoj Americi smješteno je duž čileanskih Kordiljera. Pokrivaju površinu od 20.000 četvornih metara i spremišta su vode za piće i za natapanje u sušnim razdobljima.

Zaključke istraživanja DGA-a njezin je voditelj ocijenio "zabrinjavajućim": "Slatka voda iz ledenjaka bit će raspoloživa u daljnjih stotinu godina. Gradovi i obradive površine će rasti, pa će doći trenutak kada će ledenjaci biti jedini izvor vode za stanovnike", upozorava znanstvenik. (hina/metro-portal)

07.12.2008. 14:49:49
Novi komentar
nužno
nužno