« Film
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
NAJAVA

Ciklus suvremenoga brazilskog filma u kinu Tuškanac

Publika će imati prilike vidjeti Gastronomsku priču, Neuigrane, Zabranjeno zabraniti, Glavni kolodvor i Pripovjedače iz Javea

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

kino Tuškanac

,

ciklus suvremenog brazilskog filma

,

Neuigrani

,

Gastronomska priča

,

Zabranjeno zabraniti

,

Glavni kolodvor

,

Pripovjedači iz Javea

Film "Neuigrani" Waltera Lime, Jr. otvorit će večeras u kinu "Tuškanac" ciklus suvremenog brazilskog filma, na kojem će se do 30. svibnja prikazati pet novijih radova te zanimljive kinematografije, izvijestio je Hrvatski filmski savez.

Film "Neuigrani" (2008.) priča je o nekolicini prijatelja koji početkom šezdesetih u Brazilu pokušavaju uspjeti u svijetu glazbe, u vrijeme kad diljem svijeta postaje popularna brazilska Bossa Nova.

Nagrađivani film "Gastronomska priča" (2007.) Marcosa Jorgea, prati kulinarski nadarenog zatvorenika Nonata, koji se prisjeća dana slobode kada je svojim kuharskim umijećem stekao popularnost.

Film "Zabranjeno zabraniti" (2007.) Jorgea Durana dobio je mnoge nagrade na južnoameričkim filmskim festivalima i jednu od glavnih nagrada u San Sebastianu. Radnja filma zbiva se u Riju, a u središtu zbivanja je ljubavni trokut djevojke i dva mladića.

Višestruko nagrađivani, najstariji film u ciklusu, "Glavni kolodvor" (1998.) Waltera Sallesa, melankoličan je brazilski film ceste o dječaku bez majke koji traži oca i ženi koja mu u tome pomaže.

Radnja filma "Pripovjedači iz Javea" (2003.) redateljice Eliane Caffe, smještena je u malo selo Jave, kojemu prijeti potop zbog planirane izgradnje brane za hidroelektranu.

Po riječima autorice najavnog teksta ciklusa Alemke Lisinski, taj izbor filmova daje sliku gotovo opsesivnih preokupacija brazilskih autora, koji bez obzira na odabir žanra ili teme, uvijek, pa makar u potisnutu podtekstu, prenose sliku nevjerojatnih ideoloških, političkih, socijalnih i kulturnih razlika.

Ciklus brazilskih filmova, koji imaju hrvatski i engleski tekst prijevoda, ostvaren je u suradnji s brazilskim Veleposlanstvom u Zagrebu. (hina/metro-portal)

25.05.2009. 13:39:50
Novi komentar
nužno
nužno