« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
OSVRT

Ciklus predpotopnih mitoloških civilizacija Duška Šibla

Kolaži svakako mogućuju slikaru u pripremi rada na platnima da uz njihovu pomoć lakše i kvalitetnije razrade i oživotvore ideju, motiv, gestu, kretnju

Duško Šibl
Duško Šibl (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Akademski slikar Duško Šibl već niz godina kontinuirano radi na kompleksnom ciklusu kolaža,karakterističnih vrlo živopisnih boja,iznimnog energetskog naboja (tako se i ovi kolaži skladno nadopunjuju i logično nastavljaju na njegov ciklus ulja i akrila Figure u pokretu), mijenjajući i dopunjujući autorovu temeljnu motiviku, rekli bi okruženje u kojem likovi od izrezanog papira žive i djeluju.

Novi ciklus kolaža, slikar je posvetio scenama iz pakla,točnije motivima predpotopnih mitoloških civilizacija, u snažnoj crveno crnoj kombinaciji boja,u kojima se ističu čudesni, rogati likovi posve skrivenih, neotkrivenih lica, svi u grču,u užurbanosti, u hitnji, u strahu od kašnjenja.

Ritam njihova kretanja posve je isprekidan,slučajan i nenamjeran,ali trajan i bolan, nezaustavljiv i konačan.

Kolaži svakako mogućuju slikaru u pripremi rada na platnima da uz njihovu pomoć lakše i kvalitetnije razrade i oživotvore ideju, motiv, gestu, kretnju.

No,Šiblovi kolaži i sami za sebe čine vrlo definiran svijet,logičan i samosvojan,specifičnog kolorizma i izrazite gestualnosti.

Svaki kolaž nosi svoju priču, legendu koja pripada samo njemu i čini nisku pripovijesti o figurama u kretanju skrivenih lica.

Piše: Miroslav Pelikan
05.10.2021. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno