objavljeno 05.10.2021. 08:31:00
OSVRT

Ciklus predpotopnih mitoloških civilizacija Duška Šibla

Kolaži svakako mogućuju slikaru u pripremi rada na platnima da uz njihovu pomoć lakše i kvalitetnije razrade i oživotvore ideju, motiv, gestu, kretnju

Duško Šibl
Duško Šibl (Miroslav Pelikan)

Akademski slikar Duško Šibl već niz godina kontinuirano radi na kompleksnom ciklusu kolaža,karakterističnih vrlo živopisnih boja,iznimnog energetskog naboja (tako se i ovi kolaži skladno nadopunjuju i logično nastavljaju na njegov ciklus ulja i akrila Figure u pokretu), mijenjajući i dopunjujući autorovu temeljnu motiviku, rekli bi okruženje u kojem likovi od izrezanog papira žive i djeluju.

Novi ciklus kolaža, slikar je posvetio scenama iz pakla,točnije motivima predpotopnih mitoloških civilizacija, u snažnoj crveno crnoj kombinaciji boja,u kojima se ističu čudesni, rogati likovi posve skrivenih, neotkrivenih lica, svi u grču,u užurbanosti, u hitnji, u strahu od kašnjenja.

Ritam njihova kretanja posve je isprekidan,slučajan i nenamjeran,ali trajan i bolan, nezaustavljiv i konačan.

Kolaži svakako mogućuju slikaru u pripremi rada na platnima da uz njihovu pomoć lakše i kvalitetnije razrade i oživotvore ideju, motiv, gestu, kretnju.

No,Šiblovi kolaži i sami za sebe čine vrlo definiran svijet,logičan i samosvojan,specifičnog kolorizma i izrazite gestualnosti.

Svaki kolaž nosi svoju priču, legendu koja pripada samo njemu i čini nisku pripovijesti o figurama u kretanju skrivenih lica.

Piše: Miroslav Pelikan
05.10.2021. 08:31:00
http://m.metro-portal.hr/ciklus-predpotopnih-mitoloskih-civilizacija-duska-sibla/134477/