« Kultura
objavljeno prije 10 dana i 15 sati
OSVRT

Ciklus posvećen baletu Renate Facan Kušec

O baletu na pozornici znamo mnogo, pamtimo niz najvećih imena, što muških, što ženskih plesača, fantastičneizvedbe ansambala i solista

Renata Facan Kušec
Renata Facan Kušec (Arhiva)
Više o

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

slkarstvo

,

Renata Facan Kušec

Jedan od češćih motiva u kompleksnom opusu suvremene hrvatske likovne umjetnice, akademske slikarice Renate Facan Kušec jest i niz ciklusa s motivom baleta, balerina, plesne umjetnosti, izveden većinom u akrilu na srednjim formatima.

Slikarica odabire trenutke koncentracije prije samo nastupa, blagu uznemirenost balerina ali i delikatne fragmente iz pojedinih koreografija, s jednom ili s više balerina na sceni.

Finoća i vještina pokreta, otmjenost kretnji, klasični baletni kostimi, teatar, glazba, umjetnost, sve ono što karakterizira balet, slikarica je vrlo emotivno prikazala na brojnim slikama, odajući priznanje iznimnoj umjetnosti.

O baletu na pozornici znamo mnogo, pamtimo niz najvećih imena, što muških, što ženskih plesača, fantastičneizvedbe ansambala i solista.

Renata Facam Kušec zabilježila je na svojim slikama delikatnost baleta, približujući nam svijet umjetnosti neprocjenjive vrijednosti i užasnih odricanja plesača kako bi dostigli željenu razinu i održali je.

Sjajan ciklus posvećen baletu i balerina hrvatske umjetnice Renate Facan Kušec.

Piše: Miroslav Pelikan
12.09.2024. 09:54:00
Novi komentar
nužno
nužno