« Glazba
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
RUGANTINO

Ciklus poetsko-glazbenih večeri u Teatru Rugantino

Teatar Rugantino pokreće ciklus poetsko-glazbenih večeri "U traganju za izgubljenom poezijom", koji će u nedjelju, 28. ožujka, otvoriti čitanje poezije legendarnog trojca "Arsen - Cohen - Dylan" u izboru Ivice Prtenjače

U traganju za izgubljenom poezijom
U traganju za izgubljenom poezijom (Arhiva)
Više o

poezija

,

glazba

,

Teatar Rugantino

U vremenu posvemašnjeg nedostatka duhovnosti, kada je poezija kao najsublimniji književni rod potpuno zanemarena, umjetnička ravnateljica Teatra Rugantino Gordana Gadžić poželjela je ispuniti svoju davnu želju o poetskim večerima u svom teatru u Tomašićevoj 4, ističe se u najavi.

Naslovljen "U traganju za izgubljenom poezijom", koji je i parafraza Proustovog romana "U traganju za izgubljenim vremenom", novi poetsko-glazbeni ciklus najavljen je kao poetsko putovanje u potrazi za putem izgubljenom poezijom.

Ciklus počinje u nedjelju 28. ožujka, a potom se nastavlja svake druge nedjelje u novouređenom prostoru Teatra Rugantino.

Izbornik prve dvije večeri, 28. ožujka i 11. travnja, bit će Ivica Prtenjača, a za izbor poezije druge dvije večeri - 25. travnja i 9. svibnja - pobrinut će se Miljenko Jergović. Izbornici će ujedno biti i moderatori večeri.

Ciklus će biti otvoren s legendarnim i svima dragim pjesnicima - Arsenom Dedićem, Leonardom Cohenom i Bobom Dylanom, a čitat će ih Gordana Gadžić, Nataša Kopeč, Sreten Mokrović, Filip Vidović i Ivan Colarić. Svojim nastupom prvu poetsko-glazbenu večer upotpunit će i glazbenik Marko Lucijan Hraščanec, a svirat će i glumac Ivan Colarić.

Program će biti snimljen, a snimka u roku od 48 sati prenesena na platforme Facebook i YouTube Teatra Rugantino.

Objašnjavajući svoj izbor za prvu večer održavanja novoga programa, Ivica Prtenjača ističe kako je riječ o trojici dobitnika najuglednije talijanske nagrade za kantautore, čiju bi poeziju bilo lijepo čuti zajedno. "Arsen i Cohen ispjevali su, barem se meni čini, sve dionice ljubavi i njezinog nedostatka, od zanosa, do ljubomore, od potrebe da se samuje udvoje do toga da se u svijetu koji se ruši jedino u tu ljubav i vjeruje", ističe Prtenjača.

Uvijek blizu patosa, ali nikad preko te granice koja dijeli dobru poeziju od loše. Dva generacijski bliska čovjeka koji su u svojoj osnovi pjesnici. Arsen je stvarao u malenoj kulturi, brzo ju je nadvisio svojom stvaralačkom gromadom, a Cohen je u život krenuo kao mladi židovski student prava koji je na jednom tulumu čuo jednu Dylanovu ploču.

"O tome kako njihova ostavština prolazi nakon što oni fizički više nisu s nama, ne treba suviše trošiti riječi, malena kultura posjeduje veliki zaborav, a svijet neprestance slavi poeziju Leonarda Cohena. Neka se barem ovdje susretnu po meni dvojica vrlo bliskih ljudi", poručio je Prtenjača.

Realizaciji ciklusa "U traganju za izgubljenom poezijom" financijskom podrškom pridonijelo je Ministarstvo kulture i medija RH.

26.03.2021. 11:31:00
Novi komentar
nužno
nužno