« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
OSVRT

Ciklus metalnih skulptura Nenada Opačića

Opačić je oživotvorio seriju likova, vrlo različitih, srednjih veličina, pogodnih za veće i velike unutrašnje volumene gdje skulpture mogu istaknuti svoju nesvakodnevnu strukturu

Čudesne skulpture Nenada Opačića
Čudesne skulpture Nenada Opačića (Miroslav Pelikan)
Više o

kiparstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Nenad Opačić

Nenad Opačić, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski kipar i slikar iz Varaždina, istaknuto je ime suvremene produkcije, autor niza ciklusa skulptura i slika, riječ je o obimnom i značajnom opusu koji je izlagan na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u domovini i svijetu.

U varaždinskom miru svoga atelijera Opačić je kreirao niz serija metalnih skulptura, ističem „kiborge", niz neživih metalnih struktura koje doista odišu životom, primjećujemo niihove, samo za trenutak zaustavljene kretnje, jedva skrivene pomake kompozicija raznolikih metalnih dijelova znalački spretno spojenih u cjelinu lika, robota, životinje, ptice ili u formi ljudsko neljudskih obličja.

Opačić je oživotvorio seriju likova, vrlo različitih, srednjih veličina, pogodnih za veće i velike unutrašnje volumene gdje skulpture mogu istaknuti svoju nesvakodnevnu strukturu, a koje možemo sagledavati i doživljavati vrlo različito , gledajući iz raznih kutova, iz ptičje ili žablje perspektive.

Često metal ostavlja dojam hladoće, dodir s metalnom površinom zna biti neugodan, odbojan, no Opačićev svijet odaje drugi dojam, dojam prisnosti, topline, pa čak i prijateljstva.

S druge strane, dojam vezan za metal jest i brutalnost i neosjetljivost, čvrstoća, nesavitljivost, nepopustljivost, ali i u odnosu na ovo razmišljanje, Opačićev svijet metalnih figura precizno je oblikovan brojnim ovalnim linijama i stvara vidljivi i opipljivi utisak mekosti, mekoće, suosjećajnosti.

Istodobno se stječe dojam, kako ovaj skup metalnih figura samo što nije glasno progovorio, izrazi na njihovim ,često grubim ili jedva nazirućim licima, govore tome u prilog.

Naime, Opačić je jednostavno izvukao iz svojih metalnih likova, vještim skulptorskim potezima,nadahnut idejom, ljudskost, čovječnost i stvorio zanimljivu mješavinu, zato ih i zove kiborzima ( kiborg ).

Bilo bi vrlo zanimljivo u dovoljno velikom i prostranom velomenu galerije, postaviti izložbu izbor iz serije metalnih bića Nenada Opačića i potražiti nekoga ili nešto, tko nama samima najviše sliči.

Skulptorski opus akademskog kipara i slikara Nenada Opačića, svakako je jedinstven u aktulnoj hrvatskoj likovnoj produkciji, posve samosvojan i osoben, izrazito zanimljiv i intrigantan.

Piše: Miroslav Pelikan
13.02.2018. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno