« Kultura
objavljeno prije 3 godine
OSVRT

Ciklus akril na platnu Vrućina tijela i Primavera Duška Šibla

Erotičnost kao ključ za razumijevanje života današnjeg čovjeka, erotičnost koja današnji svijet istodobno oslobađa do krajnjih granica ali ga i sputava emocionalnim stanjima

Vrućina tijela - Duško Šibl
Vrućina tijela - Duško Šibl (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Nedavno je promovirana zbirka stihova uglednog hrvatskog književnika iz Karlovca Tomislava Domovića 100 ljubavnih i ni jedna više u vrlo reprezentativnom izdanju, obogaćena akrilima na platnu velikog formata, 90 x 120 i 120 x 90 cm, Duška Šibla (ukupno njih dvanaest) iz dva ciklusa Vrućina tijela i Primavera.

Izrazita čulnost, tjelesnost, putenost i ovdje su ključna obilježja dinamičnog i izazovnog slikarstva Duška Šibla, koji se u posljednjih nekoliko godina izborio za jednu od najistaknutijih pozicija u suvremenom hrvatskom i europskom slikarstvu.

Erotičnost kao ključ za razumijevanje života današnjeg čovjeka, erotičnost koja današnji svijet istodobno oslobađa do krajnjih granica ali ga i sputava emocionalnim stanjima i događanjima, složena je dvojnost.

Šibl smiono, bez ustezanja, slika svijet uzavrelih doživljavanja, prepletenih dodira, uznemirenih gesti s dvije, tri ili više figura u kolopletu sudarajućih i nezaustavljivih vlastitih, jasnih i nerazgovijetnih osjećaja u kratkotrajnom vremenu susreta.

I u ovim ciklusima energetski naboj likova iznimno je snažan, njihovo neprekidno gibanje, kretnje,ali i pogledi i riječi koji promiču površinom platna ostavljaju snažan, dubok dojam na promatrača, kojem se za trenutak čini kako bi gotovo mogao dodirnuti ispružene ruke Šiblovih tajnovitih lica.

Ciklusi akrila Vrućina tijela i Primavera Duška Šibla prirodno se uklapaju u visoke slikarske dosege umjetnika,koji kontinuirano istražuje nepotrošive motive bliskosti.

Piše: Miroslav Pelikan
15.07.2021. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno