« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
ZDRAVLJE

Cijepljenje protiv ospica - obavezno za sve?

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj slučajeva ospica, izrazito zarazne virusne bolesti koja se očituje osipom i vrućicom i koja može biti smrtonosna, porastao je 2018. 300 posto

Opasnost od epidemije je prevelika
Opasnost od epidemije je prevelika (Arhiva)
Više o

cijepljenje

,

ospice

Cijepljenje protiv ospica mora biti obvezno za djecu prije nego što krenu u školu kako bi se spriječile nove epidemije, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u petak

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj slučajeva ospica, izrazito zarazne virusne bolesti koja se očituje osipom i vrućicom i koja može biti smrtonosna, porastao je 2018. 300 posto.

Dok je većina novih slučajeva zabilježena u zemljama u kojima su nemiri ili sukobi, nekoliko razvijenih zemalja ima značajni porast zaraza - fenomen koji stručnjaci pripisuju pokretu otpora protiv cijepljenja.

Unatoč vrlo učinkovitom i dostupnom cjepivu sve više roditelja izlaže svoju djecu pogibelji te bolesti dijelom zbog falsificiranih podataka znanstvenog istraživanja objavljenog prije 20 godina koje je dovelo do teorija zavjere o širenju te bolesti.

Tim predvođen Filippom Trentinijem iz zaklade Bruno Kessler proučio je podatke za sedam bogatih zemalja i uz pomoć računalnih modela procijepljenosti stanovništva analizirao je različite scenarije do 2050.

Tim je utvrdio da će u gotovo svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem sadašnji programi cijepljenja biti nedovoljni da održe sigurnu razinu imuniteta stanovništva.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da broj necijepljenih osoba ne bi trebao biti veći od 6 do 8 posto kako bi se izbjegle epidemije.

"To je kompleksni fenomen i može imati različite uzroke ovisno o regiji", kazao je Trentini. "U bogatim zemljama primjerice radi se o pokretu otpora protiv cijepljenja i koncentraciji necijepljenih osoba u specifičnim skupinama".Uz sadašnje programe cijepljenja u Britaniji, SAD-u, Irskoj, Australiji i Italiji do 2050. će biti probijena sigurnosna granica za izloženost stanovništva virusu te bolesti.

Ti modeli pokazuju da je u Italiji, u kojoj je bilo već nekoliko epidemija ospica, već sada probijena ta sigurnosna granica od 7,5 posto necijepljenih osoba.

U Britaniji stopa neprocijepjenosti od 3,7 posto do sredine stoljeća narast će na osam posto.

14.07.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno