« Biznis
objavljeno prije 10 mjeseci i 28 dana
FRKA?

Cijene kave idu u nebo

Najgori mrazevi u Brazilu i rekordno visoki troškovi prijevoza zbog zastoja u brodskom transportu uslijed pandemije covida-19 u idućih nekoliko tjedana rezultirat će rastom cijena kave na najvišu razinu u zadnjih nekoliko godina

Nebu dobro...
Nebu dobro... (Arhiva)
Više o

kava

,

cijena kave

Rast cijena kave dodatno će poskupjeti košaricu osnovnih životnih namirnica, nakon što su već pokupili kruh, biljna ulja i šećer.

Indeks UN-ove agencije za hranu koji pokazuje svjetske cijene hrane u srpnju je porastao za 31 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, i to u vrijeme kad mnogi potrošači još imaju financijskih problema zbog pandemije.

Najgori mraz u Brazilu od 1994. godine vinuo je cijene nepržene kave na najvišu razinu u zadnjih gotovo sedam godina, a teret toga prenijet će se na potrošače koji kupuju prženu ili mljevenu kavu u supermarketima.

Terminska cijena arabice na američkom tržištu udvostručila se u zadnjih 12 mjeseci, a brazilski urod pogođen je sada i najgorom sušom u zadnjih 91 godinu. Razmjeri štete još se utvrđuju, no u područjima u kojima stabla kave nisu preživjela trebat će i sedam godina za potpuni oporavak proizvodnje.

I poremećaji u globalnim isporukama, uzrokovani porastom potražnje za potrošačkom robom nakon pandemije i nedovoljnim brojem raspoloživih brodova, također je uzrokovao oštar uzlet cijena prijevoza kave do glavnih zemalja potrošača u Sjevernoj Americi i Europi.

07.08.2021. 18:57:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.08.2021. 08:16
    Sve ce poskupjet
Novi komentar
nužno
nužno