« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

CIA tvrdi da je Osama živ

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

CIA

,

Osama bin Laden

,

Michael Hayden

Osama bin Laden je živ i "ulaže puno energije u vlastitu sigurnost", izjavio je u četvrtak direktor američke središnje obavještajne agencije - CIA, general Michael Hayden, u govoru pred Atlantskim vijećem u Washingtonu.

Također je ustvrdio, bez iznošenja pojedinosti, da je američka obavještajna zajednica osujetila napad "koji bi konkurirao razaranju od 11. rujna 2001", izvijestio je ABC News.

"Amerikanci i njihovi prijatelji prenijeli su borbu na teren neprijatelja. Al Qaeda je pretrpjela ozbiljno nazadovanje, no to je odlučan, prilagodljiv neprijatelj, ni nalik ijednome s kojim s naša zemlja ikada suočila", rekao je general Hayden.

Bez izravnog referiranja na CIA-ine raketne udare bespilotnim letjelicama u plemenskom području Pakistana, čelnik CIA je kazao da je SAD uspješno izolirao Bin Ladena, govoreći u sadašnjem vremenu.

"On se čini uvelike izoliranim od svakodnevnih operacija organizacije koju vodi", rekao je Hayden.

Hayden je kazao kako se neuspjeh da se ubije ili zarobi Bin Ladena u sedam godina od napada na SAD 11. rujna 2001., može objasniti "neprohodnim i nepristupačnim terenom" u području afganistansko-pakistanske granice, i činjenicom da se Bin Laden jako trudio izbjeći zarobljavanje.

Direktor CIA-e nije iznio nikakve druge pojedinosti, no bila je to prva javna naznaka rastućih napora CIA-e da se usredotoči na traganje za Bin Ladenom i ostalim terorističkim vođama.

Hayden je kazao kako je smrt najmanje šest vodećih zapovjednika Al Qaede u Pakistanu, izbacila "iz ravnoteže" tu terorističku skupinu.

Navodeći kako je Al Qaeda u Iraku "na rubu strateškog poraza", Hayden je dodao kako, po drugoj strani, "zabrinjava odljev veterana Al Qaide iz Iraka, koji su uključeni u planiranje napada u Europi i SAD-u".

Uz dobre vijesti o uspjesima u borbi protiv Al Qaide u Iraku, Hayden je upozorio na zabrinjavajuće jačanje Al Qaide u sjevernoj i istočnoj Africi i Jemenu. (hina/metro-portal)

14.11.2008. 06:01:00
Novi komentar
nužno
nužno