« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
I 'NEPRIJATELJ' IMA ŽALAC

CIA potvrdila: Ubijeno je sedam agenata

Napad bombaša samoubojice na isturenu operacijsku bazu Chapman u pokrajini Kost u Afganistanu jedan je od najgorih u povijesti CIA-e

Direktor CIA-e Leon Panetta kaže da su ubijeni agenti štitili SAD od terorizma
Direktor CIA-e Leon Panetta kaže da su ubijeni agenti štitili SAD od terorizma (Getty Images)
Više o

CIA

,

Afganistan

,

bombaši samoubojice

Američka središnja obavještajna agencija - CIA u četvrtak je potvrdila da je sedam njezinih zaposlenika ubijeno a šest ih je ranjeno u terorističkom napadu na bazu agencije u Afganistanu.

Direktor CIA-e Leon Panetta kazao je u četvrtak u poruci pripadnicima agencije da su oni koji su ubijeni u srijedu "bili daleko od doma i blizu neprijatelja, radeći težak posao koji se mora obaviti kako bi zaštitili SAD od terorizma."

Napad bombaša samoubojice na isturenu operacijsku bazu Chapman u pokrajini Kost u jugoistočnom Afganistanu jedan je od najgorih u povijesti CIA-e. U bombaškom napadu na veleposlanstvo SAD u Bejrutu 18. travnja 1983., ubijeno je osam djelatnika CIA, od ukupno 17 američkih žrtva.

Od početka američke intervencije u Afganistanu 2001. do napada na bazu Chapman, CIA je priznala gubitak samo četiri svoja pripadnika. Samoubilački napad u bazi Chapman izveo je časnik afganistanske vojske, koji je ušao u teretanu baze i detonirao eksplozivni prsluk koji je nosio, a odgovornost za napad preuzeli su Talibani.

U napadu je poginulo ukupno osam Amerikanaca, a osam osoba je ranjeno. Agencija AP javila je, pozivajući se na izvore u CIA-i, da je među ubijenim agentima CIA-e bio i voditelj operacijske baze Chapman. (hina/metro-portal)

31.12.2009. 20:25:26
Novi komentar
nužno
nužno