« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
WASHINGTON POST:

CIA financira neke članove Karzaijeve administracije?

Sumnja se da su neki Karzaijevi pomoćnici doušnici CIA-e; Agencija to opovrgava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

CIA

,

Afganistan

,

Hamid Karzai

CIA plaća velik broj dužnosnika u administraciji afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, objavio je u petak The Washington Post. Pozivajući se na sadašnje i bivše američke dužnosnike, list navodi da je u mnogim slučajevima riječ o dugotrajnoj suradnji kako bi agencija imala izvore informacija iz afganistanske vlade.

Neki Karzaijevi pomoćnici doušnici su CIA-e, dok drugi primaju novac kako bi osigurali pristup, navodi list, pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika. CIA nastavlja s tom praksom premda se strahuje da podržava korumpirane dužnosnike, piše list. Glasnogovornik CIA-e to je opovrgnuo. "Čini se da je taj anonimni izvor motiviran neznanjem, zlobom ili i jednim i drugim", rekao je Paul Gimigliano.

The New York Times objavio je u četvrtak da je jedan od Karzaijevih ključnih savjetnika za nacionalnu sigurnost, koji je pod istragom za primanje mita, na platnom popisu CIA-e. Karzaijeva polubrata, Ahmada Walija Karzaija, poslovnog čovjeka i utjecajnog političara u Kandaharu, kritizira se da je stekao golemo bogatstvo u trgovini drogom, da zastrašuje suparnike i da je povezan s CIA-om, što on opovrgava. (hina/metro-portal)

27.08.2010. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno