« Znanost
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
BRAVO

Chang'e 4 spustio se na tamnu stranu Mjeseca, evo i fotke

Sonda Chang'e 4 poslala je i prve fotografije s, do sada neviđene, površine tamne strane Mjeseca

Tamna strana Mjeseca izgleda ovako :)
Tamna strana Mjeseca izgleda ovako :) (Twitter)
Više o

tamna strana Mjeseca

,

Chang'e-4

,

lunarna sonda

Chang'e 4, kineska lunarna sonda uspješno se spustila na tamnu stranu Mjeseca, što je prvi takav pothvat u cijeloj povijesti čovječanstva, javlja BBC.

Sonda, nazvana po kineskoj božici Mjeseca, ušla je u nedjelju rano ujutro u planiranu orbitu kako bi se omogućilo slijetanje, a zatim je tijekom ove noći, u 3:26 sati ujutro (02:26 GMT), sletjela u bazen naziva Južni pol - Aitken, nazvan 1970. po američkom astronautu Robertu Grantu Aitkenu. Na sebi ima instrumente s kojima će znanstvenici moći proučavati i provoditi geološke te biološke eksperimente. Osim mjernih uređaja, ima i panoramsku kameru.

Sonda Chang'e 4 poslala je i prve fotografije s, do sada neviđene, površine tamne strane Mjeseca. Kako nema izravan kontakt sa Zemljom, snimke je prvo poslala satelitu, koji ih je zatim proslijedio na Zemlju.

S tamne strane Mjeseca, koja nikada nije okrenuta prema Zemlji, teško je poslati izravan signal tako da su se znanstvenici odlučili za posredniji pristup. Informacije se prvo šalju satelitu, a zatim ih on prosljeđuje Zemlji.

Kina je stoga u svibnju lansirala satelit Queqiao čija je zadaća prenositi informacije sa sonde prema nama.

Sonda će, uz ostalo provoditi jedan zanimljiv eksperiment - sa sobom nosi sjemenje te će raditi pokuse s uzgojem povrća u zatvorenim uvjetima na površini Mjeseca.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

03.01.2019. 10:02:00
Novi komentar
nužno
nužno