« Knjiga
objavljeno prije 10 godina
JOYCE

Četvrti Bloomsday 16. lipnja u Puli

Dublin, grad-lik s knjigom zaštitnicom inspirira gradove diljem globusa da 16. lipnja postanu forumom zaljubljenika u Joycea, književnost, Irsku, ali i u život

Četvrti puta Pula slavi Bloomsday
Četvrti puta Pula slavi Bloomsday (Bloomsday)
Više o

Pula

,

James Joyce

,

Leopold Bloom

,

Bloomsday

Kažu, 16. je lipnja najveći dan zapadne književnosti. Dan u kojem je 1904. godine kroz osamnaest sati Leopold Bloom, najpoznatiji protagonist James Joyceovog Uliksa kroz osamnaest epizoda kolosalnog romana nosio krumpir u džepu na svojim putešestvijama kroz Dublin. Irska je prijestolnica u najvažnijem romanu moderne književnosti postala platformom slavlja Joyceova djela, a slave je u cijelome svijetu.

Dublin, grad-lik s knjigom zaštitnicom inspirira gradove diljem globusa da 16. lipnja postanu forumom zaljubljenika u Joycea, književnost, Irsku, ali i u život. Pula, mjesto gdje se Joyce prvo skrasio prilikom samoizgnanstva s nevjenčanom suprugom Norom, po četvrti put predstavlja sinestezijski festival za Puljane i sve spremne na otkrivanje sitnih neobičnosti života.

Bloomsday Croatia tradicionalno sljubljuje pisanu riječ i vizualni izričaj, pa tako s četvrtim izdanjem najavljuje četiri dinamične izložbe različitih karaktera. Talijanski umjetnik i fotograf, Leonardo Pellegatta, u novootvorenoj će galeriji Arheološkog muzeja predstaviti seriju fotografija Ulysses, inspiriranu Bloomovim šetnjama Dublinom.

Otvorenje će začiniti audio-vizualni performans francuskog umjetnika Nicolasa Laferrierea. Iako je uspoređuju s Timom Burtonom, istarska umjetnica Sara Gortan stvorila je svoj vizualni jezik čiju sintaksu oblikuju dječački motivi sljubljeni s prizorima straha i zazora. Izložba ilustracija 'FRUŠTULE' označit će deset godina njezinoga aktivnoga rada i dati odgovor na pitanje zašto je ona odgovorna za službene dijabolične festivalske majice.

Gradska će knjižnica izložiti radove srednjoškolaca na temu 'Joyce-Pula-Uliks', također inspiriranih Joyceom, a na kojima će mladi vizualizirati svoje prve susrete s nerijetko mistificiranim irskim književnikom. Naposljetku, građani i svi posjetitelji sami će na Forumu kreirati izložbu '100 godina Dublinaca' portretiranjem samih sebe ili drugih prema zadanom uzorku 'bloomovskih' naočala.

Prošlo je točno stotinu godina od objave zbirke Dublinci započete s pisanjem upravo u Puli tijekom šest kratkih mjeseci rada i boravka para Joyce u tom austro-ugarskom gradiću. Upravo ovdje Joyce piše priču Ilovača, a Puljani joj odaju posebnu počast tijekom samog otvorenja.

Joyceova je riječ inspirirana osjetilima, a hrana kao okidač niza senzora neizostavan je dio njegova spoznavanja svijeta pa tako Bloomsday predstavlja i gastro-druženje nakon javnih predavanja uz zalogaje iz Uliksa, koji će se moći kušati u Domu branitelja. No dobro jelo prema irskom običaju zahtijeva i dobru čašicu zbog čega uz tradicionalno pivo ove godine Caffe Uliks predstavlja dva originalna koktela 'Molly' i 'Poldy', koji su smiješani prema bračnom paru Bloom iz romana.

Jednodnevni će festival zaokružiti nastup plesne grupe Irish-Maiden istarsko-irskog zeta Paula O'Gradyja - jednog od najaktvinijih promicatelja irske kulture u Hrvatskoj.

26.05.2014. 10:11:00
Novi komentar
nužno
nužno