« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
JESTE LI ZNALI?

Češnjak može smanjiti opasnost od nekih tumora

Ljekovita svojstva češnjaka ljudima su poznata više od 5 000 godina

Čudesni češnjak
Čudesni češnjak (Pixabay)
Više o

češnjak

,

tumori

Češnjak je od davnina poznat po svojim ljekovitim sredstvima, a način na koji djeluje dugo se i detaljno proučava.

Osim što ima visoku nutritivnu vrijednost, nedavnim istraživanjem na Sveučilištu u Nottinghamu, zaključeno je da češnjak zaista može smanjiti rizik od razvijanja određenih vrsta karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa 2.tipa.

Osim toga, važan je i način njegovog pripremanja i konzumacije, no i dalje se ne zna koji od njih bi bio najbolji. Bez obzira gnječite li ga ili režete, češnjak otpušta sumpor koji djeluje na molekule poput dušikovog oksida i hidrogen sulfida koje proizvodi tijelo.

Poremećene količine tih plinova mogu se zamijetiti kod ljudi koji boluju od različitih vrsta bolesti zbog toga što djeluju na međustaničnu komunikaciju i održavanja ravnoteže tjelesnih funkcija.

Spomenute molekule biljkama omogućuju preživljavanje, a nalaze se i u stanicama i tkivima sisavaca, no nije poznato na koji način se razgrađuju u ljudskom tijelu. Daljnjim proučavanjem češnjaka pokušat će se dati odgovor na pitanja o odnosu sumpora iz češnjaka te spornih dušikovog oksida i hidrogen sulfida.

Iako se još debatira o najboljem načinu pripreme češnjaka, stručnjaci se slažu da je on jedan o nekolicine biljaka koji ima snažna svojstva za obnovu ljudskog organizma, zbog čega će i dalje ostati u centru mnogih znanstvenih studija.

Piše: Andrea Holi
07.05.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno