« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SVIJET SUTRA

Čeka nas vruća budućnost - zbog jačih toplotnih udara mortalitet će porasti

Učinak pojačanja toplotnih udara mogao bi se ublažiti smanjenjem emisija CO2, ali svi predviđeni scenariji dosad nisu obećavajući

Globalno zatopljenje
Globalno zatopljenje (YouTube)
Više o

toplotni udar

,

klimatske promjene

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih toplotnim udarima i dugotrajnim periodima visokih temperatura koji su izravna posljedica globalnog zatopljenja naglo će se povećati u narednim desetljećima, upozoravaju istraživači  s Fakulteta za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg.

„Naše istraživanje nastoji kvantificirati učinak pojačanja toplotnih valova na ljudski mortalitet. Za velike gradove kao što je, na primjer Chicago, učinak će biti velik i dalekosežan i potencijalno katastrofalan", rekao je Roger Peng, voditelj istraživanja.

Očekujemo da bi učinak mogao biti znatno manji zahvaljujući konkretnim ublažavajućim naporima poput smanjenja emisije CO2, dodao je. U svojoj analizi, Peng je s kolegama razvio tri moguća scenarija (od kojih ni jedan nije pozitivan) vezanih za klimatske promjene koje obuhvaćaju period između 2081. i 2100. godine.

Scenariji su temeljeni na procjenama i podatcima iz sedam globalnih klimatskih modela, zatim podatcima o mortalitetu i zagađenju zraka u gradu Chicagu iz razdoblja od 1987. do 2005. godine.

Istraživači su izračunali da će povećanje broja smrtnih slučajeva izazvanih toplotnim udarima i valovima biti veliko - od 166 do 2.217 smrti godišnje (dakle, samo za grad Chicago). Detalji istraživanja objavljeni su u časopisu Environmental Health Perspective.

04.05.2011. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno