« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
AHA!

Čaša vina dnevno stvarno je zdrava

Antikosidansi pomažu tijelu boriti se sa slobodnim radikalima te na taj način čuvaju stanice i usporavaju starenje

Čaša vina za užitak i zdravlje
Čaša vina za užitak i zdravlje (Arhiva)
Više o

crno vino

,

resveratrol

Čaša vina na dan pomaže organizmu da suzbije upale, čuva zdravlje srca i krvnih žila, jača crijevnu floru, jača mentalno zdravlje i utječe pozitivno na dugovječnost. 

Crno vino obiluje antioksidansima, među kojima je i jedan od najjačih poznatih, resveratrol. Antikosidansi pomažu tijelu boriti se sa slobodnim radikalima te na taj način čuvaju stanice i usporavaju starenje. 

Dvotjedna studija provedena na 40 odraslih pokazala je da 400 mililitara crnog vina dnevno, što je gotovo pola litre, podiže razinu antioksidansa u organizmu. Sigurni smo da je čaša vina sasvim dovoljna. 

Visoka razina antioksidansa u organizm smanjuje rizik od razvoja Alzheimera i Parkinsona, bolesti koje su povezane s oksidativnim stresom. 

Već spomenuti resveratrol ima jaka antiupalna svojstva, a za zdravlje je bitno smanjii upalne procese u tijelu jer su oni povezani s kardiovaskularnim i autoimunim bolestima te tumorima. Kako bi se očuvalo zdravlje bitno je prevenirati upale. 

To činimo kroz prehraniu, tjelovježbu i neutraliziranje stresa. Studija provedena na 87 odraslih, prosječne dobi 50 godina, pokazala je da ispijanje decilitra i pol vina dnevno smanjuje upalne procese. 

Drugi bitan antioksidans iz vina je polifenol. On čuva zdravlje srca i krvnih žila, snižava tlak i loš kolesterol te smanjuje rizik od metaboličkih bolesti. Umjereno ispijanje vina pomaže i kod depresije, no ovdje je zaista bitno znati mjeru jer ako se pretjera učinak može biti potpuno suprotan. 

Kada govorimo o zdravlju, bolje je izabrati crno vino jer sadrži deset puta više resveratrola od bijelog. Barem zasad. Naime, bijelo vino još nije dovoljno istraženo.

Crno vino sastavni je dio jedne od najzdravijih prehrana na svijetu, Mediteranske. Čaša vina na dan za žene, a dvije čaše za muškarce, prevencija su brojnih bolesti i možda tajna dugovječnosti, potvrdili su znanstvenici. 

23.09.2019. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno