« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NISU VANZEMALJCI VEĆ JAPANCI

Čarobna umjetnost na rižinim poljima

VIDEO/FOTO: Japanski su poljoprivrednici osmislili fantastičan način da ožive ruralna područja svoje zemlje - prave murale od riže

Čarobna umjetnost na rižinim poljima
Više o

Japan

,

napoleon

,

umjetnost

,

plantaža

,

riža

,

slikanje

,

murali

Kako nazvati ovakvu umjetnost? Možda rižnom? Neka bude tako onda. Naime, nevjerojatni prikazi počeli su se ocrtavati na poljima riže u Japanu, ali nemojte odmah pomisliti da je u pitanju djelo vanzemaljaca. Ove su kreacije proizvod ljudskog uma. Poljoprivrednici uopće ne koriste boju ni tintu. Umjesto tih likovnih alata, različite boje riže „stvorene" su precizno i strateški na plantažama. Kako se bliži ljeto i mladice rastu sve brže, detaljne slike postaju sve jasnijima.

Tako imamo Sengoku ratnika na konju koji je stvoren od stotina tisuća rižinih stabljika. Boje su ustvari različite jer su se koristile različite vrste riže. Zatim imamo Napoleona koji je rezultat višemjesečnog planiranja i sađenja koje su obavili seljani iz Inkdatea u Japanu. Jedan od motiva su i Naoe Kanetsugu i njegova žena Osen, fikcionalni ratnici čiji je život glavna tema televizijske serije Tenchijin. Naoe i Osen prikazani su u gradiću Yonezawa.

No, ovaj trend nije karakterističan samo za ta dva japanska mjesta; diljem zemlje na rižinim poljima niču sve ljepši i sve brojniji umjetnički prikazi. Neki od njih su Doraemon i jeleni plesači. Ovi biljni murali nastaju tako što seljaci sade Kodamai rižu s ljubičastim i žućkastim listovima u kombinaciji s Tsugaru vrstom čiji su listovi zelene boje; na taj način se stvaraju točno određeni uzorci boje, a sve se događa u periodu između sadnje i žetve. Murali u Inkadateu prekrivaju gotovo 15,000 kvadratnih metara rižinih polja.

Naravno, slike nisu vidljive sa zemlje; morate biti na uzvišenom mjestu kao što su vidikovci koje su posebnu za tu namjenu sagradili seljani. Umjetnost na rižinim poljima započela je još 1993. u sklopu projekata ruralne revitalizacije - tada je ova ideja pala na pamet lokalnim vođama zajednica.

Do 2005. godine zemljoposjednici su sklopili brojne ugovore kojima se dozvoljava korištenje rižinih polja radi ove vrste umjetničkog stvaralaštva. U posljednje vrijeme velik broj ljudi odlučio je upotrijebiti i računala prilikom dizajniranja i plotanja prikaza koji s rastom mladica sve više poprimaju svoj krajnji oblik.

03.02.2010. 18:32:24
Novi komentar
nužno
nužno