« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
koalicija na pomolu

Čačić se udružuje s umirovljenicima

HNS i HSU na prošlim su parlamentarnih izborima dobili zajedno 300 tisuća glasova

Radomir Čačić, predsjednik HNS-a
Radomir Čačić, predsjednik HNS-a (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

HNS

,

Radimir Čačić

,

HSU

,

Silvano Hrelja

Predsjednici Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja objavili su danas početak razgovora dviju stranaka o strateškoj suradnji koji bi trebali rezultirati stvaranjem koalicije i snažnoga trećega bloka.

Cilj nam je stvoriti koaliciju koja će biti jamstvo promjene i dovesti do stvaranja vlade lijevog centra, a 15 posto biračkog tijela koje pokrivaju HNS i HSU jamči da će taj blok biti nezaobilazni strateški partner za pregovore o budućoj vladi, ocijenio je Čačić na konferenciji za novinare.

Predsjednik HNS-a kaže da njegova stranka nastavlja djelovati unutar tzv. kastavske skupine na definiranju programa i strategije sa SDP-om i IDS-om oko moguće koalicije lijevog centra. Opovrgnuo je da je na potencijalni "brak" s HSU-om utjecao predsjednik Stjepan Mesić.

HNS i HSU na prošlim su parlamentarnih izborima dobili zajedno 300 tisuća glasova koji bi im, da su bili u koaliciji, jamčili 22 zastupnika, a ovako imaju sedam, odnosno jednog zastupnika, rekao je Čačić.

"HSU je 2007. bio žrtva izbornog inžinjeringa i odlučni smo da se to više ne smije dogoditi. Zbog izbornog inžinjeringa većina je glasova HSU pretvorena u zastupničke mandate HDZ-a i SDP-a, a samo 13 posto naših glasova iskorišteno je za mandat HSU", rekao je predsjednik HSU Silvano Hrelja.

"U razgovore s HNS-om ulazimo s velikim optimizmom i nadama jer bi koalicija s HNS-om trebala našim biračima osigurati stvarno zastupanje umirovljeničkih i radničkih prava", dodao je Hrelja.

Dvojica stranačkih čelnika izjavili su i da suradnja nije uvjetovana HSU-ovom potporom predsjedničkoj kandidatkinji HNS-a Vesni Pusić, koja će se krajem mjeseca predstaviti članovima Središnjeg odbora HSU-a.

Najavili su da će se prvi sastanak radne skupine za pregovore o koaliciji održati početkom prosinca. (hina/metro-portal)

11.11.2009. 13:51:09
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    nada
    11.11.2009. 14:50
    Hvala Bogu, samo naprijed, to je prava kombinacija. Bravo Čaćiću!
Novi komentar
nužno
nužno