« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
campi flegrei

Bušenjem vulkana do geotermalne energije

Cilj je i precizno odrediti izvor nagomilanog tlaka koji je tijekom proteklih 40 godina podigao razinu tla kod luke Pozzoli

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Nakon sna dugog 4,000 godina, jedan od najmoćnijih europskih vulkana, Campi Flegrei blizu Napulja, počeo se buditi. Logičan potez bi bio maknuti se što prije odatle, no skupina znanstvenika čini upravo suprotno.

Oni se spremaju probušiti rupu od 4 kilometra unutar vulkana radi istraživanja ispodpovršinskih zbivanja. Cilj je precizno odrediti izvor nagomilanog tlaka koji je tijekom proteklih 40 godina podigao razinu tla kod obližnje luke Pozzoli. Istraživanje bi trebalo olakšati znanstvenicima točnije određivanje vremena u kojem će vulkan eksplodirati.

Jedan od stručnjaka, dr. Ulrich Harms iz Njemačke, kaže da je vulkan živ i da postoji velika opasnost od seizmičkih aktivnosti. Erupcija bi mogla uzrokovati sveopći kaos i prekriti na tisuće kilometara površine vulkanskim pepelom.

Lokalno stanovništvo je skeptično i pod strahom, no znanstvenici nemaju nikakvu namjeru prekinuti 8 milijuna eura skup projekt. Uvjeravaju da bušenje neće izazvati erupciju. "Nećemo bušiti u prostor s magmom niti eruptirati vulkan", kaže dr Chris Kilburn s University Collega iz Londona. Prema postojećim podatcima, magma se nalazi na dubini o osam kilometara, a bušenje će se vršiti do pola te dubine.

Campi Flegrei inače nema tipičan oblik za vulkan. Radi se o takozvanoj kalderi uzrokovanoj propadanjem zemlje nakon vrlo moćnih erupcija od prije 39,000 godina.

Znanstvenici se nadaju da će pronaći uzrok podizanja tla kod Pozzuolija. Pretpostavlja se da vulkanski plinovi zagrijavaju podzemne vode zbog čega se u konačnici šire porozne stijene u tlu. Druga teorija, koja ujedno i više zabrinjava, kaže da se tekuća lava proširila horizontalno ispod površine. Bušenje koje treba početi iduće godine trebalo ni otkriti koja teorija je točna.

Sekundarni cilj je istražiti može li toplota iz komore s magmom iskoristiti u vidu geotermalne energije. Tekuća lava ima oko 1000 stupnjeva celzija a podzemna voda na tri kilometra dubine je onda vjerojatno oko 500 stupnjeva.

22.11.2009. 18:54:59
Novi komentar
nužno
nužno