« Život
objavljeno prije 6 mjeseci i 23 dana
EHHH...

Burnout je pandemija koja se ne čuje

Osjećate da ste 'izgorjeli' na poslu? Sad možete reći i da ste službeno bolesni, a ovo su najčešći simptomi

Jeste li vi izgorjeli?
Jeste li vi izgorjeli? (Arhiva)
Više o

burnout sindrom

,

burnout

Svi znamo onaj osjećaj kad jednostavno ne možemo više ništa, kad sjedimo nemoćno i sve vam se ruši na glavu... e, to je burnout.

Svjetska zdravstvena organizacija prvi je put uvrstila sindrom izgaranja na radnome mjestu (burnout syndrome) u svoj priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD-11), koji će zdravstveni radnici odsad moći dijagnosticirati kao medicinski poremećaj povezan s poslom što ga pojedinac obavlja

Pojam i pojašnjenje navode se u odjeljku koji se odnosi na probleme povezane sa zapošljavanjem ili nezaposlenošću.

Ovaj će poremećaj odsad biti evidentiran u rangu s prehladama i ostalim zdravstvenim problemima zbog kojih obično posjećujemo liječnika. On će utvrditi simptome i propisati odgovarajuću terapiju, odlučili su stručnjaci WHO-a na prošlotjednom sastanku u Ženevi.

Svjetska zdravstvena organizacija 'burnout syndrome' opisuje kao stanje prouzročeno kroničnim stresom na poslu.

Odluka je postala službenom prošli tjedan nakon što je godinu razmatrana kao opcija, prenosi Science Alert.

"Prvi je put sindrom izgaranja na radnome mjestu prepoznat i evidentiran u našem priručniku na ovaj način", priopćio je WHO.

Neki od glavnih znakova 'burnouta' su nedostatak sna, manjak energije i iscrpljenost, problemi s probavom, visok krvni tlak, dekoncentriranost, povećana mentalna distanciranost od posla, smanjena profesionalna učinkovitost...

Među simptomima su prisilno razmišljanje o poslu i izvan radnog vremena, smanjena potreba za društvenim kontaktima te nedostatak vremena za poslovne, ali i obveze privatne prirode. Znak za alarm je i ako se osoba ne uspijeva opustiti ni na godišinjem odmoru.

Britanski stručnjaci koji se bave stresom i njegovim posljedicama ističu da bi simptom izgaranja na radnome mjestu trebalo nastojati uočiti na vrijeme kako bi se posljedice pravovremeno spriječile. 

21.11.2020. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno