« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Buffett oraspoložio ulagače

Glavni financijer kampanje Hillary Clinton donio olakšanje burzama

Najbogatiji biznismen ponudio je tvrtkama MBIA, Ambac i FGIC reosiguranje 800 milijardi dolara vrijednih obveznica
Najbogatiji biznismen ponudio je tvrtkama MBIA, Ambac i FGIC reosiguranje 800 milijardi dolara vrijednih obveznica (Reuters)
Više o

Warren Buffett

Pomoć koju je osiguravateljima obveznica ponudio milijarder Warren Buffett i rast prometa u maloprodaji u SAD-u popravili su raspoloženje ulagača protekloga tjedna na globalnim burzama, omogućivši rast cijena blue-chip dionica. Na Wall Streetu je Dow Jones indeks skočio na tjednoj razini 1,4 posto, na 12.348 bodova. Za toliko je ojačao i S&P 500 indeks, zaključivši tjedan na 1350 bodova, dok je Nasdaq indeks porastao 0,7 posto, na 2322 boda.

Buffett, najpoznatiji ulagač i najbogatiji čovjek svijeta, poznat po svojoj izdašnoj financijskoj podršci kandidatkinji za demokratsku predsjedničku nominaciju Hillary Clinton, ponudio je trima tvrtkama - MBIA, Ambac i FGIC - reosiguranje 800 milijardi dolara vrijednih obveznica, što bi im pomoglo da prebrode financijske poteškoće u koje su upale uslijed krize na tržištu hipotekarnih zajmova.

Opasnost ipak još nije prošlaAnalitičari ipak upozoravaju da tržište još nije stabilno i da je pitanje hoće li se cjenovni dobici održati. Tržišta je zabrinuo predsjednik Feda Ben Bernanke, kazavši kako se očekuje spor rast i daljnje otpisivanje dugova financijskih institucija. - Buffettov prijedlog ublažio je strah ulagača da će banke morati otpisati dugove koje su osigurale tvrtke poput MBIA i Ambaca. Njegov plan nije kupiti te kompanije, nego reosigurati obveznice. To možda i neće spasiti Ambac i MBIA, ali će spriječiti degradiranje rejtinga obveznica - objašnjava Owen Fitzpatrick, direktor u Deutsche Bank Private Wealth Managementu. (HINA)

18.02.2008. 00:37:47
Novi komentar
nužno
nužno