« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Budućnost leži u zelenom gospodarstvu

Ekološki proizvodi i tvrtke prijatelji prirode gospodarski su pravci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ekologija

,

Opća skupština UN-a

,

ekološki proizvodi

,

zeleno gospodarstvo

Takozvano zeleno gospodarstvo doživljava procvat diljem svijeta i tržište ekološki prihvatljivih proizvoda i usluga vjerojatno će se udvostručiti do 2020., zaključci su najnovijeg istraživanja Ujedinjenih naroda.

Izvješće UN-a, objavljeno na rubovima godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a, procjenjuje da će se vrijednost globalnog tržišta zelenim proizvodima i uslugama udvostručiti na 2,74 milijardi dolara do 2020.

Nastojanja usmjerena suzbijanju klimatskih promjena već su stvorila milijune novih "zelenih radnih mjesta" i otvorila nove sektore za gospodarski rast, s obzirom na to da zemlje diljem svijeta ulažu u nove tehnologije. Dužnosnici UN-a pozvali su vlade da nastave kao i do sada djelovati u tom smjeru, unatoč globalnoj gospodarskoj krizi.

"Svijet će utrošiti na stotine milijardi dolara u idućih 12 mjeseci u stabiliziranje globalnog gospodarstva. Pokušajte zamisliti kako bi bilo kada bi se makar i jedan paket poticaja usmjerio prema ulaganjima u novo gospodarstvo 21. stoljeća", kazao je čelnik UN-ovog ekološkog programa Achim Steiner.

UN-ovo izvješće, međutim, upozorava da su mnoge siromašne zemlje, koje su najviše pogođene posljedicama klimatskih promjena, izostavljene iz tog procvata. Preorijentiranje gospodarstava u razvoju iz prljavih u čiste industrije ključno je za smanjenje globalnog zagrijavanja jednako kao i za izbavljivanje od siromaštva mnogih regija u razvoju, tumače u UN-u.

U zasebnom nastojanju na području suzbijanja globalnog zagrijavanja, UN je pokrenuo novu inicijativu za pomoć zemljama u razvoju u suzbijanju nestanka šuma - procesa na koji otpada gotovo petina emisije stakleničkih plinova u atmosferu.

Devet zemalja, uključujući Indoneziju, Kongo i Vijetnam, pristalo je sudjelovati u tom projektu, za čije je pokretanje Norveška ponudila 35 milijuna dolara. (metro-portal/hina)

25.09.2008. 14:34:06
Novi komentar
nužno
nužno