« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
WWF

Budi i ti #PrvaGeneracija!

Svi učenici u Hrvatskoj pozvani su sudjelovati u kampanji „Prva Generacija - Globalni ciljevi održivog razvoja (COR) i moj grad/škola“

Treba početi rano...
Treba početi rano... (WWF)
Više o

WWF

,

kampanja

,

Prva generacija

,

#PrvaGeneracija

#PrvaGeneracija ime je inicijative koju je 2016. pokrenula švedska vlada. Cilj inicijative je podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice UN-a usvojile 2015. godine. Inicijativu je već provelo petnaestak zemalja diljem svijeta i obuhvatila je nekoliko milijuna djece i mladih.

Ovo će biti treća godina da se projekt provodi u Hrvatskoj s ciljem poticanja što većeg broja mladih na razmišljanje o ciljevima održivog razvoja, s posebnim naglaskom na klimu. Ovogodišnji partneri projekta su organizacije civilnog društva Terra Hub, WWF Adria i Odraz.

Učenici koji žele sudjelovati imaju zadatak izraditi plakat koji se odnosi na jedan od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja (COR), a koji se izravno ili neizravno odnosi na klimu i klimatske promjene. Cilj plakata je senzibilizirati javnost za odabrani cilj i njegov učinak na klimatske promjene.

Prijaviti se mogu učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj od 03. travnja do 10. svibnja putem e-mail adreseprvageneracija2019@gmail.com, a detaljne uvjete natječaja možete pronaći na www.wwfadria.org.

Pet najboljih učeničkih plakata bit će dio završne izložbe koju je kreirao Švedski Institut a prikazuje ciljeve održivog razvoja i kako se Švedska nosi s njihovom provedbom, a ima za cilj potaknuti raspravu o ciljevima i suradnju pri ostvarivanju ciljeva.

Izložba će biti postavljena u EU tjednu održivog razvoja od 30. svibnja do 05. lipnja u Studentskom centru u Zagrebu. Na dan otvorenja izložbe održat će se panel diskusija u Stablu znanja Studentskog centra u kojoj će sudjelovati predstavnici poslovnog, akademskog i civilnog sektora te finalisti natječaja.

"Pozivam sve učenike i učenice, cure i dečke,  da razmisle o ugljičnom, plastičnom ili otisku neke druge vrste koji ostavljaju na planet kada idu u školu, dok putuju, dok biraju što kupuju, što jedu i kako se zabavljaju. Sve se to zbraja i utječe na živi svijet", ističe Sandra Vlašić iz Terra Huba. "Istražite kako, proučite ciljeve održivog razvoja i poduzmite prvi korak za bolje sutra počevši prijavom za ovaj projekt. Ispričajte nam vašu priču o održivom planetu!".

Ciljevi održivog razvoja, koji se nazivaju i Globalnim ciljevima, predstavljaju nadogradnju Milenijskim ciljevima, a osnovna ideja im je iskorjenjivanje siromaštva, borba protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine.

03.04.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno