« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

'Budala za večeru'

Premijera komedije oduševila Osječane

Više o

Budala za večeru

,

HNK Osijek

,

Francis Veber

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku jučer navečer je premijerno izvedena komedija u dva čina "Budala za večeru" Francisa Vebera, u režiji Joška Juvančića.

Riječ je o svevremenoj vrlo zahtijevnoj predstavi, koja se oslikava u svim društvima, a pokazuje bahatost i samoživost bogatih i besprizornih osoba koje misle samo na sebe, a samim tim i gube smisao i ljepotu življenja, kazao je intendant osječkog HNK-a Vlaho Ljutić, koji je jedan od glumaca u predstavi.

U komediji "Budala za večeru" bogati pariški izdavač Pierre Brochant, kojeg glumi Goran Grgić, te njegovi bogati i samoživi prijatelji nadmeću se u neobičnom "sportu" - naime, svake srijede moraju na večeru dovesti jednu "budalu". Onaj tko dovede najveću bit će pobjednik.

Bahati Pierre dočuo je "za mogućeg šampiona među budalama", izvjesnog Francoisa Pignona , kojega glumi Draško Zidar, a koji radi u Ministarstvu financija i gradi makete od šibica poznatih svjetskih građevina, te o tome može zaneseno pričati satima.

"Mudri" Pierre pozove ga k sebi prije večere radi "provjere", no spletom različitih događanja Pierre ne može otići na večeru, ali zato mu cijelu večer "budala" priča o svom poslu. Uz niz dodatnih nepredviđenih događanja otkriva se čitav niz likova, poput napuštenih muževa, ljutih inspektora financija i ostalih, te se jasno vidi i tko je zapravo budala u životu.

Osječani su sjajno primili redateljski dobro postavljenu i glumački odlično odigranu predstavu, što su potvrdili burnim pljeskom .

Uz gostujuće glumce - Gorana Grgića i Draška Zidara, u predstavi osječkog HNK-a su nastupili Ivana Soldo, Mario Rade, Mira Perić Kralji, Milenko Ognjenović i Vlaho Ljutić. Scenograf je Tomislav Ruszhowski. (hina/metro-portal)

22.05.2009. 10:02:20
Novi komentar
nužno
nužno