Brzi umaci koje ne treba kuhati
Nemate vremena za kućne specijalitete? Iskušajte tri umaka za čije pripremanje vam neće biti potrebno više od pet minuta
U vrućim proljetnim i ljetnim popodnevima nema ništa bolje od dolaska kući i sjedanja za stol na kojem vas čeka ukusno jelo i malo osvježenja. Međutim, nije da uvijek imamo vremena pripremati nešto kad dođemo s posla i nije uvijek slučaj da imamo nekoga tko će nas s jelom dočekati.
Ako vam je muka od kupovnih, polupripremljenih i na kraju nezdravih jela, možda je vrijeme da iskušate neke od ovih petominutnih umaka koje ne treba kuhati a koji su ukusni onoliko koliko su i jednostavni za pripremiti.
Umak od đumbira, kikirikija i kokosa
Ovaj začinjeni, ukusni i aromatičnu umak idealan je za one koji vole indijsku kuhinju. Sjajno se slaže pilećim prsima, špagetima ili tjesteninom, a možete ga preliti i samo preko povrća i tako jesti.
Sastojci:
- 6 žlica kokošjeg temeljca
- 3 žlice niskokaloričnog kokosova mlijeka
- 3 žlice maslaca od kikirikija
- 1 žlica octa
- 1 žlica sojina umaka s niskim udjelom natrija
- 1 žlica svježe mljevenog đumbira
- 2 žlice tabasca ili chilli umaka
Postupak:
Pomiješajte sve sastojke i mutite dok smjesa ne postane kremasta. Umak možete držati u frižideru do četiri dana
Umak od svježe rajčice Salsa Crudo
Možete ga posipati po krumpirima, povrću i tjestenini. U njemu nema konzervansa, ne treba ga kuhati i uopće nije težak za napraviti.
Sastojci:
- četiri ili pet većih rajčica
- 1 režanj češnjaka, sjeckan
- 35 grama isjeckanog peršina
- 35 grama isjeckanog bosiljka
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- prstohvat soli, crvene paprike i svježe mljevenog crnog papra
Postupak:
Kao i u prethodnom receptu, pomiješajte sve sastojke. Neka smjesa odstoji 30-ak minuta na sobnoj temperaturi. Tada je spremna za jelo.
Španjolska Salsa Fresca
Iznimno jednostavan umak za pripravu, začinjen i ukusan, idealan uz ribu ili pileća prsa.
Sastojci:
- četiri ili pet većih rajčica
- 1 manji (crveni) luk
- 1 ljuta papričica jalapeno
- 2 režnja češnjaka, usitnjena
- 2 žlice soka od limete
- 2 žlice maslinova ulja
- Prstohvat soli, crnog papra i origana
Postupak:
Rajčice propasirajte. Pomiješajte sve sastojke osim rajčica i dobro izmiješajte. Dodajte rajčicu i opet izmiješajte. Ostavite na sobnoj temperaturi neka odstoji 15 minuta.
Novi komentar