« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
DA?!

Brza hrana i zdravlje?!

Iako nam zdrav razum govori da nije pametno naručiti bilo što dodatno od ove vrste hrane, iz nutricionističke perspektive postoji nešto puno važnije za uzeti u obzir, a to je balans

E, da...
E, da... (Arhiva)
Više o

hamburger

,

brza hrana

,

pomfrit

Brza hrana i zdravlje baš i ne idu u istu rečenicu, no ponekad je i to moguće... Tako je ustanovljeno da uz hamburger umjesto pomfrita treba naručiti - još jedan hamburger. 

Iako nam zdrav razum govori da nije pametno naručiti bilo što dodatno od ove vrste hrane, iz nutricionističke perspektive postoji nešto puno važnije za uzeti u obzir, a to je balans.

Field kaže da o hrani ne razmišljamo kao dobroj i lošoj ili zdravoj i nezdravoj, nego da kada mislimo o hrani mislimo o ugljikohidratima, proteinima i mastima. 

Proteini izgrađuju mišiće i čine da se osjećamo sitima, ugljikohidrati osiguravaju energiju, a masti pomažu da tijelo apsorbira vitamine i minerale te održi stanice zdravima. Izbalansirana prehrana, u kojoj smo tijelu dali sve što mu treba, u pravilnoj količini umanjit će žudnju za hranom i potrebu za prejedanjem te ćemo imati više kontrole nad hranom. 

"Želim da ljudi shvate kako i kada govorimo o hrani, u svakoj situaciji mogu napravitizdraviji izbor", kaže nutricionistkinja Field za Business Insider. 

Masti i proteini u tijelu usporavaju pretvaranje ugljikohidrata u šećer, kontrolirajući na taj način inzulin, odnosno sprječavajući njegove skokove. Na van se to očituje kao izostanak umora nakon obroka. Stoga, kod izbora hrane najbolje je zapitati se kako ćemo se osjećati dva sata nakon što je pojedemo.

Ovog se trebamo sjetiti dok naručujemo hamburger i umjesto porcije pomfrita izabrati još jedan burger. Naime, bez sira i umaka, pecivo i meso imaju 300 do 400 kalorija. Te kalorije većinom dolaze iz ugljikohidrata u kruhu (ugrubo oko 40 grama), proteina u mesu (17 grama) i masnoća (10 grama). 

Naručite li i krumpiriće, svom ćete obroku samo ddoati veliku količinu masti i ugljikohidrata. No, zamijenite li krumpiriće s još jednim hamburgerom, udvostručujete unos proteina, a ugljikohidrati i masti ostaju na minimumu.  Ova jednostavna zamjena mesa za krumpiriće pomoći će inzulinu u krvi da ostane stabilan, a vi ćete se dva sata nakon obroka osjećati lagani i poletni, zaključuje Field.

01.07.2019. 11:02:00
Novi komentar
nužno
nužno