« Film
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
25 FPS

Bruce Conner i trio Telcosystems u Kratkoj bazi 25 FPS-a

Ovomjesečni program "Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a" prikazuje u četvrtak u zagrebačkom kinu Kinoteka filmove Brucea Connera te umjetnika suvremenog računalnog filma, nizozemskog trija Telcosystems

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

25 FPS

Kako je najavljeno, njihovi filmovi izabrani za program, "Crossroads" i "Vexed" audiovizualni su spektakli u punom smislu riječi koji istražuju kozmička prostranstva u subatomskim razinama. Na projekciji će biti Gideon Kiers, jedan od autora filma "Vexed".

Film "Crossroads" filmskog i likovnog umjetnika, velikana 'druge avangarde' Brucea Connera iz 1976. referira se na "Operaciju Crossroads", što je bilo ime za prva dva od 23 testa nuklearnog oružja koje je SAD provodio na Otočju Bikini između 1946. i 1958.

Prizor testiranja bio je okružen s više od 700 kamera i petsto snimatelja - gotovo polovica svjetskih filmskih zaliha bilo je u Bikiniju zbog testiranja, što navedene eksplozije čini najtemeljitije fotografiranim trenutkom u povijesti, napominje se u najavi. 

Glazbu za film na Moog sintesajzeru skladao je Patrick Gleeson, a repetitivnu kompoziciju na električnim orguljama istaknuti američki pijanist i skladatelj minimalističke glazbe Terry Riley. 

Dok se fizičari približavaju čestici koju opisuju kao temeljnu jedinicu našeg razumijevanja Svemira, Telcosystems u svom filmu "Vexed" iz 2012. pokazuju znatno manje konačnu teoriju čestica: onu koja opisuje prirodno nestabilan i raznolik digitalni svijet koji se otkriva samo u fragmentima koji putuju brže od svjetlosti.

"Pri takvim brzinama čak i najmanje fluktuacije ili poremećaji oslobađaju kaskade promjenjivih sonooptičkih kretnji, stalno iznova izazivajući i redefinirajući pravila kojima se taj svemir otporan na strukture odvlači iz stabilnosti u turbulentan kaos", dodaje se.

Taj je film bio veliki festivalski hit 2012. godine, na festivalu Ann Arbor osvojio je nagradu za tehničke inovacije, a na 25 FPS-u posebno priznanje. Ne preporuča se gledateljima osjetljivima na snažne bljeskove. 

18.02.2022. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno