« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
KRIZOM DO BOLJITKA

Brown u govoru pred Kongresom pozvao SAD na suradnju

Britanski premijer usprotivio se protekcionizmu i pozvao na zajedničku borbu protiv krize.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

SAD

,

Gordon Brown

,

Europa

,

svjetsko gospodarstvo

,

suradnja

,

američki Kongres

,

protekcionizam

,

G-20

,

gospodarska suradnja

Britanski premijer Gordon Brown u srijedu se u govoru u američkom Kongresu usprotivio protekcionizmu te pozvao da se svjetska financijska i gospodarska kriza prevlada zajedničkim naporima SAD-a, Europe i svijeta.

"Povijest govori da protekcionizam na kraju ne štiti nikoga. Moramo iskoristiti priliku i učiniti da budućnost radi za nas", rekao je Brown, čiji je govor 16 puta prekidan ovacijama i podizanjem Kongresa na noge.

"Amerika i nekoliko zemalja ne mogu same nositi teret poreznih i kamatnih poticaja. Moramo ga podijeliti globalno. Zato trebamo zajednički nastojati da se smanje kamatne stope i odredi raspon poticaja diljem svijeta, u skladu s težinom recesije i očekivanim oporavkom koji moramo postići", naglasio je.

Koristeći se nekim povijesnim citatima kako bi istaknuo snagu američkog optimizma i vjere u budućnost, Brown je rekao članovima Kongresa da "sada više nego ikad svijet želi surađivati s Amerikom".

"Sada je u Europi na vlasti čelništvo koje je najsklonije Americi. Ono želi usko surađivati i međusobno i s vama. Nema stare Europe, nema nove Europe, postoji vaš prijatelj Europa. Dakle, iskoristite trenutak", rekao je Brown.

Europa je nestrpljiva kako bi se uskladila s novim američkim predsjednikom Barackom Obamom te iskoristila ovu krizu za budući boljitak, rekao je Brown.

Pozvao je Kongres da shvati kako u vrijeme krize svijetu treba nova suradnja u borbi s recesijom kao i to da vlade zaštite građane. "Kad banke propadnu, a tržišta se uruše, mi narodni zastupnici moramo ljudima biti zadnja crta obrane. Zato nema takve financijske isključivosti, niti takve konvencionalne okoštalosti, niti tako snažnih posebnih interesa da mogu spriječiti korisne promjene potrebne marljivim obiteljima", kazao je Brown uz buran pljesak kongresnika.

Čelnik Konzervativne stranke William Hague izjavio je za BBC da bez "pratećih akcija" Brownove riječi o gospodarstvu "neće daleko stići". Glasnogovornik stranke Liberalnih demokrata Vince Cable izjavio je da "Gordon Brown nudi puno toplih riječi, ali vrlo malo konkretnih planova za borbu s recesijom, koja je zahvatila svjetsko gospodarstvo i njegovu vladu".Britanski je premijer također pozvao Kongres da se uključi u borbu s klimatskim promjenama, kako bi SAD na konferenciji UN-a u prosincu u Kopenhagenu o klimi, potpisao novi međunarodni sporazum o ograničenju emisije stakleničkih plinova.

Kao domaćin susreta na vrhu skupine G-20 u Londonu 2. travnja Brown je pozvao da SAD i Velika Britanija zajednički pomognu novim tržištima da obnove svoje banke. Međunarodna zajednica, po njegovim riječima, mora prihvatiti nova mjerila za bankovni sustav koja će pojačati transparentnost i odgovornost.

Brown je također pozvao na obnovu "posebnih odnosa" SAD-a i Britanije, opisujući ih kao "neslomljive".

Odavši priznanje američkim postrojbama u Afganistanu, rekao je da teroristi "nikad ne mogu uništiti američki duh".

Prije Browna u Kongresu su govorili britanski premijeri Winston Churchill, Clement Attlee, Margaret Thatcher i Tony Blair.

Summit G-20, skupine razvijenih zemalja i novih gospodarstava u Londonu, ključan je za jačanje gospodarskog povjerenja u svijetu, ali i za politički ugled premijera Browna, koji je zbog gospodarskih teškoća izložen kritici u domovini. (hina/metro-portal)

04.03.2009. 23:49:04
Novi komentar
nužno
nužno