« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Broj pothranjene djece sve manji

UNICEF: Smrtnost djece do 5 godina ispod 10 milijuna

Iako smanjen, problem smrtnosti djece i dalje zabrinjava
Iako smanjen, problem smrtnosti djece i dalje zabrinjava
Više o

UNICEF

Svoj peti rođendan ne doživi 9,7 milijuna djece u svijetu, navodi Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u svom godišnjem izvješću i ističe da je prvi put otkako postoje statistike za to područje brojka manja od deset milijuna. Zahvaljujući naporima vlade, donatora, humanitarnih agencija i zdravstvenih djelatnika, iskorijenjene su male boginje i smanjena stopa obolijevanja od ospica i dječje paralize, a pojačana briga za prehranu dovela je do pada pothranjenosti u brojnim zemljama.

Međutim, problem smrtnosti djece jednako je zabrinjavajući kao i prije 25 godina kada je UNICEF počeo ‘revoluciju preživljavanja djece’.

Prijenos HIV-a na djecu
UNICEF-ovo godišnje iz-vješće, objavljeno u Ženevi, tvrdi da je ipak ostvaren napredak u sprečavanju prijenosa HIV-a s majke na dijete.
-  Svakoga dana više od 26 tisuća djece mlađe od pet godina umire diljem svijeta od bolesti koje je uglavnom moguće spriječiti - piše UN-ova agencija. Neki pozitivni pomaci bude optimizam pa je, primjerice, cijepljenje protiv ospica za 60 posto smanjilo smrtnost od te bolesti u svijetu, odnosno za čak 75 posto u subsaharskoj Africi od 1999. do  2005. Isključiva prehrana dojenčadi majčinim mlijekom ondje je u stalnom je usponu u zadnjih 10 godina. Izvješće navodi da je ostvaren i napredak u sprečavanju prijenosa HIV-a s majke na dijete.

Međutim napredak je slabiji u djelotvornom liječenju dječjih bolesti, pa upala pluća ubija u svijetu više djece od bilo koje druge bolesti. 

Piše: HINA
22.01.2008. 23:46:41
Novi komentar
nužno
nužno