« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina
OPREZ

Broj oboljelih od ospica se - utrostručio!

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake se godine cijepljenjem sprječava 2-3 milijuna novih smrtnih slučajeva uzrokovanih raznim bolestima

Ovako izgledaju ospice
Ovako izgledaju ospice (Arhiva)
Više o

ospice

,

broj oboljelih

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) putem društvenih medija želi informirati i educirati javnost o dobrobitima i važnosti cijepljenja u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna cijepljenja, od 23. do 29. travnja, koji se održava pod sloganom "Spriječi. Zaštiti. Cijepi".

Cijepljenje je pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas za zaštitu javnoga zdravlja, poručili su u srijedu iz HALMED-a. "Cjepiva su danas opsežno i vrlo strogo regulirana i kontrolirana, čime se osigurava najviša razina zaštite zdravlja pacijenata i javnog zdravlja. Kao jedna od najučinkovitijih i najuspješnijih javnozdravstvenih mjera, cijepljenje je spasilo te nastavlja spašavati više ljudskih života no bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti", ističe se.

Zahvaljujući cijepljenju, podsjećaju u HALMEDu, neke su vrlo opasne bolesti, poput velikih boginja, iskorijenjene. Neke se bolesti, kao što je dječja paraliza, nalaze pred iskorjenjivanjem, dok su brojne druge zarazne bolesti - kao što su neonatalni tetanus, tuberkulozni meningitis, ospice, rubeola, difterija i druge - stavljene pod nadzor.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake se godine cijepljenjem sprječava 2-3 milijuna novih smrtnih slučajeva uzrokovanih navedenim bolestima. U posljednje vrijeme zbog pada procijepljenosti u Europi dolazi do ponovne pojave pojedinih bolesti koje je moguće spriječiti cijepljenjem.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), broj oboljelih od ospica u Europskoj uniji u 2017. godini više se nego utrostručio u odnosu na 2016. godinu, pri čemu 86 posto oboljelih nije bilo cijepljeno. "Taj i drugi primjeri ukazuju na veliku važnost široke javne rasprave, kao i kontinuirane edukacije stanovništva o ulozi, mjestu i nepobitnoj dobrobiti cijepljenja u zaštiti zdravlja. Informacije o cjepivima u Republici Hrvatskoj pacijenti i zdravstveni radnici mogu pronaći na internetskoj stranici HALMED-a.

27.04.2018. 14:15:00
Novi komentar
nužno
nužno