« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VJETAR I BUJICE

Broj mrtvih nakon oluje Xynthia porastao na 11

POGLEDAJTE VIDEO - Vjetar brzine do 150 km/h čupao je drveće, bujice su plavile kuće, a na atlantskoj obali valovi su visoki i do osam metara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

vjetar

,

orkanski udar

,

oluja Xynthia

,

poginuli Xynthia

Sedam mrtvih u Francuskoj, troje u Španjolskoj i jedan stradali portugalski dječak dosadašnja su posljedica silovite oluje Xynthije koja je praćena vjetrovima do 150 km/h pogodila Pirenejski poluotok i Francusku u subotu i nedjelju.

Radio France Info javio je da je u Francuskoj život izgubilo sedam ljudi, većinom zbog utapanja. Vjetar brzine do 150 km/h čupao je drveće, a bujice plavile kuće u južnoj, jugozapadnoj i zapadnoj Francuskoj, uz atlantsku obalu. Bez struje je ostalo milijun ljudi.

Tijekom prijepodneva Xynthia prolazi središnjom Francuskom i kreće se prema zemljama Beneluxa. Radi se o najgoroj oluji koja je pogodila Francusku od 1999. godine. Oko Pariza pušu vjetrovi brzine 100 km/h, a na atlantskoj obali valovi su visine do osam metara.

Otkazano je nekoliko desetaka letova iz pariške zračne luke Roissy, a obustavljen je i promet na nekim linijama brzog vlaka od Pariza prema jugu zemlje. Na granici sa Španjolskom u Pirenejima blokirano je oko tisuću kamiona.

Xynthia je prije Francuske prošla Španjolskom i Portugalom. U Španjolskoj je život izgubilo troje ljudi.

Na 82-godišnju staricu srušio se zid u mjestu Vilar de Barrio u Galiciji, a dvojica muškaraca poginula su u automobilu koji je udario u stablo koje im se prepriječilo na cesti pokraj Burgosa. Ukupno je oko 100 tisuća domaćinstava ostalo bez struje. U Španjolskoj se u subotu cijeli dan upozoravalo na dolazak "savršene oluje", a razina opasnosti bila je na najvišoj, "crvenoj" razini, čemu se može zahvaliti što su ljudi većinom ostali u svojim kućama i izbjegli stradanje.

U Portugalu je poginuo 10-godišnji dječak na kojeg je palo stablo dok je igrao nogomet. (hina/metro-portal)

28.02.2010. 12:09:17
Novi komentar
nužno
nužno