« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GLAD ZA ENERGIJOM

Britanski znanstvenici prekidaju eru vladavine baterija

Izum kojeg su stvorili stručnjaci s Imperial Collega iz Londona tanak je samo 1,5 milimetara i brže se puni i dulje traje od konvencionalnih baterijskih izvora struje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

Velika Britanija

,

London

,

mobiteli

,

električna energija

,

struja

,

baterija

Britanski znanstvenici izmislili su materijal koji je vrlo sličan plastici, ali za razliku od nje u sebe može pohraniti električnu energiju, što bi u konačnici moglo započeti pravu revoluciju u načinima na koje koristimo mobitele, vozimo automobile i sl. Bliži li se era baterija kraju?

Ovo otkriće omogućit će nam da kućišta mobitela i iPoda, na primjer,  koristimo umjesto baterija koje ih trenutno napajaju. U prijevodu, ovi uređaji bi u skoroj budućnosti mogli biti tanki poput kreditne kartice. Osim toga, monitori računala bi se možda mogli savijati bez problema i nositi kao da ste smotali papir. Izum je nastao pod krovom Imperial Collega u Londonu. Prototip novog materijala ima kvadratni oblik, stranice su mu duljine 12-ak centimetara, a debljina mu je djelić centimetra. Može se napuniti za pet minuta, a svojim kapacitetom napaja LED lampu punih 20 minuta.

Jedno od mogućih odredišta za uporabu ovog materijala je i automobilska industrija. Kako kaže dr. Emile Greenhalgh s Odsjeka za aeronautiku pri Imperial Collegu, dijelovi  od ovog materijala mogli bi zamijeniti akumulatore u električnim i hibridnim vozilima. „Mi smatramo da bi automobili budućnosti energiju mogli dobivati iz vlastitih krovova", kaže dr. Greenhalgh.

No, znanstvenici priznaju da su tek na početku projekta i da će trebati mnogo vremena da se materijal nađe u praktičnoj uporabi. Materijal je napravljen od ugljenih nano-cjevčica, sićušnih cilindara od ugljika koji sakupljaju električno punjenje i koji su umotani u tkaninu i omotani oko komada staklenih vlakana koji služe kao izolator.

Slojevi su prekriveni smolom kao vodičem. Kad se materijal debljine 1,5 milimetara puni, ioni, odnosno pozitivno nabijene čestice kreću se između dva sloja ugljenih vlakana i prolaze kroz stakleni dio. Kad se materijal napuni, može se priključiti na strujni krug dozvoljavajući elektronima da se kreću iz materijala u vidu struje. Obzirom da nikakvi kemijski procesi nisu uključeni, ovaj materijal se puno lakše i brže puni od baterija. Istovremeno, to mu omogućava i dulji vijek trajanja.Dr. Greenhalgh vjeruje kako će se u narednih deset godina baterije zamijeniti ovim fantastičnim izumom.

05.02.2010. 18:04:04
Novi komentar
nužno
nužno