« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POSLODAVCI TVRDE:

Britanski oporavak je spor i slab zbog ukidanja poticanja

Udruženje britanske industrije očekuje da će oporavak u 2010. biti spor i slabašan, a realna poboljšanja očekuju se tek iduće godine

(Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

CBI

,

gospodarski oporavak

,

državni poticaji

Oporavak britanskog gospodarstva ostat će krhak do sredine iduće godine zbog okončanja programa poticaja, upozorili su u ponedjeljak iz udruženja britanske industrije.

Prekid programa poticaja uvedenih s ciljem suzbijanja recesije, poput smanjenja stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) i sheme kojom je država subvencionirala trošak kupovine novih vozila, pogodit će brzinu oporavka britanskog gospodarstva, ustvrdilo je to udruženje.

"Gospodarski izgledi se poboljšavaju, ali izostanak jasnog pokretača rasta razlog je većih teškoća koje predstoje u idućim mjesecima", kazao je Richard Lambert, glavni direktor udruženja britanske industrije (CBI).

"CBI očekuje da će oporavak u 2010. biti spor i slabašan, s tim da zasad nema baš naznaka realnog poboljšanja prije iduće godine".

Britanija je izašla iz recesije u četvrtom tromjesečju 2009., zabilježivši stopu rasta od 0,3 posto.

Rastu aktivnosti u tom tromjesečju prethodila je duboka recesija koja je trajala šest tromjesečja, najdulje u britanskoj povijesti.

CBI predviđa gospodarski rast od 0,3 odnosno 0,4 posto u prva dva tromjesečja 2010., nakon čega bi trebao uslijediti rast od 0,5 posto u drugoj polovini godine.

Rast bi tek iduće godine trebao ubrzati, potpomognut jačanjem osobne potrošnje i korporativnih ulaganja širom svijeta, prognoziraju u udruženju.

Za cijelu ovu godinu CBI prognozira rast BDP-a od 1,0 posto, nakon čega bi u 2011. trebao ubrzati na 2,5 posto.

Lambert je iskoristio prigodu i pozvao britansku vladu da izradi uvjerljiv plan za brže smanjenje nabujalog proračunskog manjka nego što je predviđeno postojećim planovima. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 12:01:43
Novi komentar
nužno
nužno