« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
KORAK DALJE

Britanija će dopustiti sklapanje istospolnih brakova

Vlada bi mogla predložiti izbacivanje iz uporabe zakonske definicije braka prema kojoj je to veza između muškarca i žene

Fotografija vijesti
Više o

Velika Britanija

,

Crkva

,

istospolni brakovi

Na taj bi način uklonili ključnu zakonsku razliku između istospolne građanske zajednice i brakova između parova suprotnih spolova, prenosi Hina. Ovim bi se korakom trebala ukinuti dosadašnja zabrana sklapanja brakova pripadnika istospolnih parova u crkvama, nakon što registriraju civilnu zajednicu ili partnerstvo, što je u Britaniji legalizirano prije šest godina.

Vlada bi mogla predložiti i izbacivanje iz uporabe zakonske definicije braka prema kojoj je to veza između muškarca i žene, na način da se istospolnim parovima dopusti da svoje partnere nazivaju bračnim drugovima, odnosno supružnicima. O tomu će idući tjedan sa suradnicima raspravljati ministrica za jednakost Lynne Featherstone.

Sklapanje civilnog partnerstva među osobama istog spola uvedeno je u Velikoj Britaniji 2005., no za sada sklapanje njihova braka "pred oltarom" nema zakonsku težinu. Usvajanjem ovog prijedloga, Britanija će se izjednačiti s Nizozemskom i Kanadom gdje su istospolni crkveni brakovi legalni.

Civilna zajednica pravni je partnerski ugovor između dviju osoba, odnosno alternativno rješenja braku i omogućuju uglavnom ista prava kao i bračne zajednica. U Ujedinjenom Kraljevstvu se civilna unija dopušta samo istospolnoj zajednici.

13.02.2011. 11:15:00
Novi komentar
nužno
nužno