« Život
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
NO HABLA INGLES?

Britanci zabrinuti zbog medicinskih sestara koje ne znaju engleski

Zbog vrlo strogih zakona EU, Britancima je zabranjeno da testiraju medicinske sestre i liječnike iz drugih europskih zemalja na poznavanje jezika ili njihove kliničke vještine

Natašte? Molim? Što to znači?
Natašte? Molim? Što to znači? (Daily Mail)
Više o

Velika Britanija

,

imigranti

,

zdravstveni sustav

Britanski su pacijenti sve zabrinutiji zbog medicinskog osoblja koje ne razumije engleski, što direktno utječe i na kvalitetu njihovog liječenja, upozorio je jedan od vodećih britanskih liječnika.

Lord Winston rekao je kako ga posebno brine osoblje iz Rumunjske i Bugarske čije su komunikacijske vještine limitirane čak i kada pričaju na vlastitom jeziku.

Zbog vrlo strogih zakona EU, Britancima je zabranjeno da testiraju medicinske sestre i liječnike iz drugih europskih zemalja na poznavanje jezika ili njihove kliničke vještine. EU smatra kako bi takvi testovi ograničavali slobodno kretanje radne snage.

Lorda Winstona podržala je i udruga britanskih liječnika koja tvrdi kako nije u redu da njihovi liječnici rade s pojedincima koji uopće ne znaju jezik, a da je posebno opasno da pacijente liječe ljudi koji ne znaju ni osnovne medicinske termine, poput „natašte" i sličnih, koji se u tom poslu svakodnevno koriste.

Isto tako, Lord Winston tvrdi da medicinske sestre iz istočne Europe jednostavno nisu navikle pretjerano komunicirati s liječnicima i pacijentima, na što se otvorenim Britancima vrlo teško naviknuti.

Hoće li se ovo nerazumijevanje uskoro pretvoriti i u međusobnu netrpeljivost ili će se ipak pronaći neko kompromisno rješenje s kojim će biti zadovoljne sve strane, ostaje za vidjeti.

09.09.2011. 10:46:00
Novi komentar
nužno
nužno