« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
BRITISH FOREIGN OFFICE:

U Hrvatskoj postoji prijetnja od terorističkih napada

Britanski Foreign Office upozorio je turiste na prijetnje od terorizma i organiziranog kriminala.

(Getty Images)
Više o

turizam

,

terorizam

,

BBC

,

Ujedinjeno Kraljevstvo

,

ubojstvo Ivane Hodak

,

ubojstvo Ive Pukanića

,

mafija

,

Matt Prodger

,

British Foreign Office

Britansko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj službenoj stranici upozorava državljane Ujedinjenog Kraljevstva da u Hrvatskoj postoji prijetnja od terorizma i organiziranog kriminala te im poručuje kako bi i turisti mogli biti izloženi napadima jer su oni "neselektivni" i mogu se dogoditi na "mjestima na kojima ima i stranih turista".

To upozorenje u četvrtak je prenio BBC, argumentiravši ga podsjećanjem na ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak, iz čega je novinar Matt Prodger izvukao tvrdnju kako "mnogi Hrvati smatraju kako je njihova zemlja u raljama moćne mafije, koja korijene vuče iz međunarodnog embarga protiv Jugoslavije početkom 90-ih godina" prošlog stoljeća.

"Kriminalci iz prošlosti danas su postali moćni poslovni ljudi", piše Prodger u prilogu naslovljenom "Hrvatska prokleta kriminalom i korupcijom" koji će u četvrtak emitirati BBC Radio 4.

"Ipak, stopa kriminala u Hrvatskoj je niska, a nasilni su zločini rijetki", ističe Britanski Foreign Office u istom odlomku u kojem upozorava na terorizam i organizirani zločin, ali taj dio novinar BBC-a ne prenosi.

FO navodi kako Hrvatsku svake godine posjećuje oko 267 tisuća britanskih državljana i kako ih većina nije imala nikakvih problema te da su konzularnu pomoć trebali ponajviše zbog potrebe bolničkog liječenja i zbog ukradenih ili izgubljenih putnih dokumenata.

Kao opasnosti FO još navodi neeksplodirane mine, ali u izoliranim planinskim i seoskim područjima, dok su "gusto naseljena područja i glavni cestovni pravci očišćeni od mina i sigurni za posjetitelje".

Među područjima izvan redovnih turističkih odredišta koja su bila zahvaćena ratom, završenim 1995. i u kojima još ima mina, FO navodi dijelove istočne Slavonije, Brodsko-posavske, Karlovačke i Zadarske županije te "udaljenije dijelove Nacionalnog parka Plitvica".

Američki State Department, poznat po krajnjem oprezu kad je u pitanju upozorenje američkim građanima za putovanja u inozemstvo, nema Hrvatsku na popisu zemalja u kojima prijeti bilo kakva opasnost. (hina/metro-portal)

16.04.2009. 14:18:29
Novi komentar
nužno
nužno