« Život
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
SLUŠAJ, MANUELE...

Brigitte Bardot od Barrosa traži europski dan vegetarijanstva

Vegetarijanstvo je uljudben i odgovoran pristup životu te najbolji način prosvjeda protiv neljudskosti stočarske industrije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

EU

,

FAO

,

vegetarijanstvo

,

Jose Manuel Barros

,

Brigitte Bardot

,

vegetarijanski dan

,

stočarstvo

Bivša francuska glumica Brigitte Bardot zatražila je od predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da se zauzme da zemlje članice EU odrede vegetarijanski dan te da o tome potakne raspravu na skorašnjem sastanku na vrhu o klimatskim promjenama, objavila je u petak njezina zaklada.

"Nekoliko tjedana prije susreta na vrhu o klimi u Kopenhagenu želim Vas upozoriti na nužnost ponovna preispitivanja opravdanosti stočarstva, jer jako zabrinjavaju njegove štetne posljedice za okoliš", stoji u pismu koje je Barrosu naslovila Bardot, žestoka braniteljica prava životinja.

Podsjeća na izvješće Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) u kojem se ističe kako stočarski sustav proizvodi više stakleničkih plinova nego svi prometni sustavi zajedno.

Uzgoj stoke odgovoran je i za smanjenje plodnosti tla i ugrožavanje prirodnih zaliha vode, jer za proizvodnju samo jednog kilograma govedine treba 323 četvorna metra pašnjaka, 7 do 16 kilograma žitarica ili soje i do 15,5 tisuća litara vode", objašnjava bivša zvijezda u pismu, objavljenu u petak.

"Uspostava europskoga vegetarijanskog dana bila bi snažan znak. Vegetarijanstvo je uljudben i odgovoran pristup životu, a odbijanje konzumiranja mesa najbolji je način prosvjeda protiv neljudskosti i barbarizma koji su posvuda obilježja stočarstva", dodaje.

Brigitte Bardot je 25. rujna već zatražila od francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja uspostavu vegetarijanskog dana u javnim ustanovama kao načina borbe protiv globalnog zagrijavanja. (hina/metro-portal)

13.11.2009. 18:44:55
Novi komentar
nužno
nužno