objavljeno 13.11.2009. 18:44:55
SLUŠAJ, MANUELE...

Brigitte Bardot od Barrosa traži europski dan vegetarijanstva

Vegetarijanstvo je uljudben i odgovoran pristup životu te najbolji način prosvjeda protiv neljudskosti stočarske industrije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Bivša francuska glumica Brigitte Bardot zatražila je od predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da se zauzme da zemlje članice EU odrede vegetarijanski dan te da o tome potakne raspravu na skorašnjem sastanku na vrhu o klimatskim promjenama, objavila je u petak njezina zaklada.

"Nekoliko tjedana prije susreta na vrhu o klimi u Kopenhagenu želim Vas upozoriti na nužnost ponovna preispitivanja opravdanosti stočarstva, jer jako zabrinjavaju njegove štetne posljedice za okoliš", stoji u pismu koje je Barrosu naslovila Bardot, žestoka braniteljica prava životinja.

Podsjeća na izvješće Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) u kojem se ističe kako stočarski sustav proizvodi više stakleničkih plinova nego svi prometni sustavi zajedno.

Uzgoj stoke odgovoran je i za smanjenje plodnosti tla i ugrožavanje prirodnih zaliha vode, jer za proizvodnju samo jednog kilograma govedine treba 323 četvorna metra pašnjaka, 7 do 16 kilograma žitarica ili soje i do 15,5 tisuća litara vode", objašnjava bivša zvijezda u pismu, objavljenu u petak.

"Uspostava europskoga vegetarijanskog dana bila bi snažan znak. Vegetarijanstvo je uljudben i odgovoran pristup životu, a odbijanje konzumiranja mesa najbolji je način prosvjeda protiv neljudskosti i barbarizma koji su posvuda obilježja stočarstva", dodaje.

Brigitte Bardot je 25. rujna već zatražila od francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja uspostavu vegetarijanskog dana u javnim ustanovama kao načina borbe protiv globalnog zagrijavanja. (hina/metro-portal)

13.11.2009. 18:44:55
http://m.metro-portal.hr/brigitte-bardot-od-barrosa-trazi-europski-dan-vegetarijanstva/26394/