« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
DRUGI POKUŠAJ

Branitelji osnivača WikiLeaksa ne žele da bude izručen Švedskoj

Niži britanski sud je u veljači odbio tvrdnje Assangeove obrane da ne bi imao pravično suđenje u Švedskoj i da bi ono kršilo njegova temeljna ljudska prava

Julian Assange
Julian Assange (MWN)
Više o

izručenje

,

WikiLeaks

,

Julian Assange

Branitelji osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea drugi su put u utorak pozvali britanski sud da zaustavi njegovo izručenje iz Velike Britanije u Švedsku koja ga traži zbog sumnji u silovanje odnosno seksualno uznemiravanje dviju žena, tvrdeći da je slučaj neutemeljen, javlja Hina.

Australski računalni stručnjak ponovno je izašao pred visoki sud u Londonu, pred kojim se održava dvodnevno ročište po njegovoj žalbi, nakon što mu je prva žalba na odluku o izručenju već odbijena u veljači.

Niži britanski sud je u veljači odbio tvrdnje Assangeove obrane da ne bi imao pravično suđenje u Švedskoj i da bi ono kršilo njegova temeljna ljudska prava. Njegov branitelj Ben Emmerson u utorak je kazao dvojici sudaca da je europski uhidbeni nalog, temeljem kojeg je pritvoren i zadržan u Britaniji, neutemeljen jer nije pružio "pravičan, točan i primjeren opis" njegovih navodnih prijestupa u Švedskoj.

Emmerson je također ustvrdio da je Assange žrtva "filozofskog i pravnog" nesklada između britanskog i švedskog prava oko definicije seksualnog prijestupa. Sam Assange nije želio davati izjave prilikom dolaska na sud. Švedski tužitelji žele ga ispitati zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje koje su protiv njega podnijele dvije žene, obje volonterke u WikiLeaksu, u Švedskoj prošlog kolovoza. On je zanijekao krivnju.

Taj 40-ogodišnji australski računalni stručnjak uhićen je u prosincu prošle godine u trenutku kad je njegova internetska stranica počela objavljivati stotine kompromitirajućih američkih diplomatskih bilješki koje su naštetile američkoj vanjskoj politici i izazvale ogromno zanimanje medija i javnosti u svijetu. Assange je tvrdio da je slučaj protiv njega u Švedskoj politički motiviran i da bi mogao otvoriti put njegovu izručenju SAD-u i njegovu smještanju u zatvor Guantanamo na Kubi. Američka vlada istražuje može li se protiv Assangea podići optužnica zbog objavljivanja američkih tajnih diplomatskih bilješki.

Ukoliko Assange izgubi i pred visokim londonskim sudom ostaje mu još mogućnost žalbe pred britanskim vrhovnim sudom ukoliko se radi o pitanju interpretacije zakona koje je od javnog interesa. Assange je nakon uhićenja pušten na slobodu uz jamčevinu te smješten u kućni pritvor u jednoj vili u istočnoj Engleskoj u kojoj je u nedjelju proslavio 40. rođendan.

12.07.2011. 18:44:00
Novi komentar
nužno
nužno