« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
TAJNA ŽIVOTA I SVEMIRA

Božja čestica vjerojatno ipak ne postoji

Znanstvenici smatraju kako je bozon čestica koja je dala masu i energiju materiji odmah nakon Velikog praska prije gotovo 14 milijardi godina

Fotografija vijesti
Više o

Božja čestica

,

Higgsov bozon

,

stvaranje svemira

Čestica za koju znanstvenici vjeruju da je odigrala ključnu ulogu u nastanku svemira možda nikada nije ni postojala, priznali su jučer istraživači.

Prošlog su mjeseca znanstveni rekli kako su nadomak otkrivanja neuhvatljivog Higginsova bozona ili tzv. „Božje čestice", iznimno malog ali ključnog elementa od kojega je sačinjen svemir kakvog poznajemo.

Nažalost, nedavno nestajanje signala za koje su znanstvenici vjerovali kako će ih dovesti do otkrića poprilično je pokopalo nade i optimizam.

Švicarski institut CERN, čiji Veliki hardronski sudarač (LHC) već neko vrijeme duboko ispod planina na granici Švicarske i Francuske radi na otrkivanju ove čestice, objavio je jučer na konferenciji u Mumbaiju svoje sumnje u njezino pronalaženje.

Ipak, nije sve tako crno, tvrde istraživači. Ukoliko se doista pokaže da je Higginsov bozon samo iluzija, to će samo otvoriti put u otkrivanje potpuno nepoznatog teritorija „nove fizike" kojoj će zadatak biti otkrivanje velikih tajni kozmosa.

Znanstvenici smatraju kako je bozon, nazvan po britanskom fizičaru Peteru Higginsu, čestica koja je dala masu i energiju materiji odmah nakon Velikog praska prije gotovo 14 milijardi godina.

Kao rezultat praska, leteći ostaci te pradavne eksplozije postupno su se pretvorili u zvijezde, planete i galaksije..

U podzemnom hadronskom sudaraču, koji je počeo s radom u ožujku 2010. godine, CERN-ovi inženjeri i fizičari napravili su milijarde minijaturnih verzija Velikog praska sudarajući čestice brzinom tek neznatno manjom od brzine svjetlosti.

Za većinu znanstvenika Higginsova čestica i dalje je najlogičnije objašnjenje o tome kako je materija dobila masu te još uvijek ne postoji prava alternativna teorija.

„Znamo da nešto nedostaje, ali nemamo pojma što bi to nešto trebalo biti", napisala je CERN-ova bloggerica Pauline Gagnon.

„Postoji puno mogućih objašnjenja, a mi tražimo nešto što će nas pogurnuti u smjeru onog pravog."

23.08.2011. 17:22:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    23.08.2011. 20:47
    iz ničega nastao u ništa će se i vratiti
Novi komentar
nužno
nužno