« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 22 dana
ZNATE LI?

Božićni ostaci - što jesti, a što ne

Podgrijavanje hrane općenito nije preporučljivo jer većina namirnica u sebi sadrži spojeve koji kod podgrijavanja postanu štetni, točnije toksični

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Božić

,

ostaci hrane

Znamo kakvi su Hrvati - jede se iznemoglosti, a onda se nakon toga baca na ostatke - u ovom slučaju radi se o Božiću.

Naravno, s ostacima delicija moramo što opreznije jer postoje one koje nije dobro podgrijavati, niti ostavljati za dan poslije. Srećom, ne moramo brinuti o kraljevima božićnih gozbi - puretini i svinjetini koja se treba čuvati u hladnjaku te ih se može jesti i dan ili dva nakon pečenja.

Podgrijavanje hrane općenito nije preporučljivo jer većina namirnica u sebi sadrži spojeve koji kod podgrijavanja postanu štetni, točnije toksični.

Namirnice koje trpe podgrijavanje su cjelovite žitarice jer najmanje gube na nutritivnim vrijednostima, sastav im ostaje relativno nepromijenjen kao što je riža, proso, amarant, ječam i zob.

Među onima koje spadaju u rizičnu skupinu jer ponovnom obradom gube nutritivna svojstva i enzime:

Gljive - gljive se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stupnjeva.

Krumpir - također spada u toksičnu skupinu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krumpir najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi u krumpiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.

Meso - zagrijavanjem postaje našem tijelu nepoznato, zbog promjene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznata našem organizmu, neprobavljiva pa samim time i toksična. Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrijavanje ne bi trebalo biti opcija.

Špinat, celer, cikla i repa - u sebi sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrita dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj skupini i uvijek ga konzumirajte u strogo svježem obliku.

Ako ostatke hrane ne želite bacati, a znate da se neće pojesti - potrebno ih je samo adekvatno spremiti na hladno, ili u posude za smrzavanje kako bi hrana bila jestiva i nakon nekoliko dana.

Ako se pitate što i sa svim kolačima koje ste pripremili, kolači s kremom čuvaju se najviše 3 dana - u hladnjaku, dok trebate izbjegavati stavljanje suhih kolača u hladnjak, već se radije odlučite za suha i hladna mjesta.

27.12.2020. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.12.2020. 18:18
    najbolje lagano
Novi komentar
nužno
nužno