« Glazba
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
NAJAVE

Božićni koncert u palači HAZU uz prijenos uživo

Uz poštivanje epidemioloških mjera, prema kojima u istom prostoru smije boraviti najviše 25 osoba, program će se ostvariti bez publike, s manjim izvođačkim sastavom

Bit će ih manje...
Bit će ih manje... (Arhiva)
Više o

božićni koncert

,

palača HAZU

Tradicionalni božićni koncert u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji redovito prenosi Hrvatska televizija, ove će se godine održati deseti put, no u posebnim uvjetima.

Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatske televizije može se pratiti u utorak, 22. prosinca 2020., od 20 sati.

Uz poštivanje epidemioloških mjera, prema kojima u istom prostoru smije boraviti najviše 25 osoba, program će se ostvariti bez publike, s manjim izvođačkim sastavom  - ukupno 15 glazbenika, članova Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Davora Kelića.

Kako je HRT suradnik HAZU-a na ovome projektu, glazbenicima će se pridružiti i deset članova tehničke ekipe Hrvatske televizije.

U program će nas uvesti instrumentalna glazba: vrsne glazbenice, violinistica Katarina Kutnar i pijanistica Katarina Krpan izvedbom Preludija i Allegra koje je violinski virtuoz Fritz Kreisler napisao u stilu talijanskog violinista 18. stoljeća Gaetana Pugnanija, te troje članova Simfonijskog orkestra HRT-a - flautistica Tamara Coha Mandić, fagotist Žarko Perišić i harfistica Mirjana Krišković - izvedbom prigodnih Pastorales de Noël Andréa Joliveta. Riječ je o ciklusu od četiri instrumentalne skladbe/minijature koje glazbu vraćaju, prema autorovoj namjeri, na njezino izvorno, drevno, pomalo magijsko značenje, kada su se njome izražavala religijska uvjerenja određenih skupina. Pastorales de Noël nastale su 1943. godine. Svaka od četiri minijature, temeljene na starim načinima, dočarava jednu božićnu sliku: Zvijezda (L'Étoile) odražava noćni pejzaž s harfom koja dočarava svjetlucanje; Kraljevi (Les Mages) donosi uzvišenu tajanstvenost; Djevica i dijete (La Vierge at l'Enfant) opisani su ljupkom uspavankom, a Ulazak i ples pastira (Entrée et Danse des Bergers) žustri je ples pomalo nestabilnog ritma.Hrvatske božićne pjesme u autorskoj skladateljskoj intervenciji Tomislava Fačinija, za soliste, zbor i instrumentalni ansambl, Zbor HRT-a već je predstavljao u više navrata, primjerice na božićnom koncertu u ciklusu Sfumato u Hrvatskom glazbenom zavodu 2018. godine, te na CD-u Mir, zlato, tamjan. Maestro Fačini posegnuo je u bogatu riznicu hrvatske božićne tradicije koja sadrži više od pet stotina napjeva, od kojih neki sežu i u 12. stoljeće. Dajući im novo i nesvakidašnje ruho, sljubio ih je sa suvremenim žanrovima poput jazza, rocka i latino ritmova, a za ovu prigodu, očekuje nas još iznenađenja!
Izvedbu predvodi mladi dirigent Davor Kelić koji je svoje umjetničko iskustvo stjecao u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, Gradskom kazalištu Komedija u Zagrebu te surađujući s ansamblima poput Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačke filharmonije, Zagrebačkih solista te Hrvatskog komornog orkestra.

Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatske televizije.

21.12.2020. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno