Borovnice za mršavljenje
Konzumiranje borovnica pomaže u poboljšanju performansi na treningu i sagorijevanju tjelesne masti, prema američkim znanstvenicima
Borovnice su ukusne i fine, no uz to imaju jednu odličnu stvar - konzumiranje 25 g zamrznutih borovnica svaki dan, što je ekvivalentno jedenju oko šalice borovnica u njegovom prirodnom obliku, potiče tijelo na sagorijevanje više masti tijekom vježbanja.
Pored toga što vas čine vitkijim, također mogu pomoći vašim mišićima da sačuvaju svoje zalihe glikogena - glavnog izvora energije u tijelu. To znači da bi vam borovnice mogle pomoći da vježbate duže i efikasnije.
Kada vježbate, tijelo razlaže masne kiseline, što je proces poznat kao oksidacija masti. Ali kako trening postaje intenzivniji, brzina oksidacije masti se smanjuje i više vam ne osigurava dovoljno goriva - što primorava tijelo da se okrene zalihama glikogena, koji se stvara od ugljenih hidrata. Međutim, kako nivo glikogena opada, tijelo postaje umornije, što može ograničiti performanse vježbanja.
Borovnice sadrže visok nivo antioksidanata koji se nazivaju antocijanini, što im daje tamno ljubičastu nijansu.
Nedavne studije sugeriraju da ovo spajanje također može povećati oksidaciju masti.
Tako je tim znanstvenika, sa sjedištem na Kalifornijskom politehničkom državnom Sveučilištu i na Odsjeku za kineziologiju i sportski menadžment Sveučilišta Gonzago, pokušao utvrditi je li koncentrirana doza borovnica može potaknuti ovaj proces. Oni su angažirali 11 zdravih muških biciklista, koji su ispitivani o zdravlju. Onda su ih promatrali tijekom 40 minuta umjerene vožnje bicikla, tijekom ojih su znanstvenici svakih 10 minuta uzimali uzorke krvi iz prsta.
Tijekom dva tjedna, sportaši su konzumirali 25 g praha divljih borovnica dnevno, koji je sadržao 375 g antocijana. Zatim su uradili isti ciklus od 40 minuta, tijekom kojeg im je uzeta krv.
Testovi su otkrili da su se stope oksidacije masti povećale za 19,7 posto na 20 minuta vježbanja, 43,2 posto na 30 minuta i 31,1 po sto na 40 minuta, što znači da su volonteri sagorjeli više masti nakon što su jeli borovnice. Također su sagorjevali manje zalihe glikogena u svakoj vremenskoj točki, prema nalazima objavljenim u časopisu Nutrients.
Utvrđeno je da je nivo laktata u njihovoj krvi - koji je marker umora - „značajno smanjen", prema znanstvenicima. To sugerira da je njihova izdržljivost znatno poboljšana.
„Ova studija je dokumentirala da konzumiranje borovnica tijekom 14 dana povećava oksidaciju masti, smanjuje oksidaciju ugljenih hidrata i smanjuje nivoe laktata u plazmi tijekom 40 minuta ciklusa umjerenog intenziteta", zaključili su znanstvenici.
Novi komentar