« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
STVARNO?

Borci za zaštitu klime protiv UN-ove konferencije o klimi

Bonn se uveliko priprema za održavanje Konferencije o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda koja se održava u studenom. No, ne teče baš sve glatko. Prosvjednici se već sada okupljaju u Bonnu

Bit će prosvjeda...
Bit će prosvjeda... (UNFFC)
Više o

prosvjednici

,

UN konferencija o klimi

,

Bonn

"Klima kampere" u Bonnu zatekli smo vrlo dobro organizirane. S posebnim šatorom za informacije, šatorom za evente, pa čak i šatorom s kuhinjom. Koji je šator koji, moglo se prepoznati po ceduljici na ulazu. Ali tko se htio okupati, loše mu se pisalo. Sedam dana bez tuširanja? Je li to uopće moguće? 21-godišnja kamperica Carlotta Grohmann nam je kroz smijeh rekla kako nije baš tako strašno. Postoji jedan tuš, doduše samo s hladnom vodom, što nije toliko loše kao što se čini na prvi pogled, ispričala nam je ova studentica.

Dvadesetak aktivista Omladinskog pokreta iz Bonna tjedan dana je kampiralo na livadi ispred povijesnog dvorca Poppelsdorf gdje je s građanima i posjetiteljima raspravljalo o klimatskim promjenama. Međutim, oni su prije svega htjeli izraziti svoj protest protiv organiziranja Konferencije UN-a o klimatskim promjenama, koja će se održati u Bonnu od 6. do 17. studenog.

Kako to da aktivisti za zaštitu klime prosvjeduju protiv Konferencije o klimatskim promjenama? Carlotta Grohmann nam je objasnila: "Konferencije o klimi se održavaju već više od 20 godina, a udio CO2 u zraku se i dalje kontinuirano povećava." Grohmann sumnja u svrhu ovakvih konferencija: "Još uvijek nema konkrektno postavljenog cilja za smanjenje emisije CO2, a države se nisu obvezne pridržavati ničega."

Pohvale i kritike od "veterana"

Christoph Bals radi u uredu samo nekoliko ulica udaljenom od kampera-prosvjednika. U svojim kasnim pedesetim, on se s pravom može nazvati "veteranom" konferencija o klimi. Ova konferencija se održava od 1995. godine i on je svaki put bio na njoj. Danas je direktor udruge Germanwatch koja se zalaže za zaštitu okoline i razvojnu politiku. Može se primjetiti da simpatizira s mladim prosvjednicima. Međutim, s nekima od njihovih izjava se ipak ne slaže.

On misli da je UN-ova konferencija o klimi ipak dobra stvar: "Pogledajte samo šta je donijela konferencija održana 2015. godine u Parizu. Od tada se emisije štetnih plinova na globalnom nivou nisu povećale. Osim toga, više od polovice povećanja kapaciteta u energetskom sektoru od 2015. godine nastalo je na području obnovljivih energija."

Gradske vlasti se vesele

UN-ova konferencija o će biti ogroman događaj. Očekuje se 20.000 sudionika iz cijelog svijeta i organizacija čitavog događaja je složena. Službeno je domaćin konferencije Fidži. Međutim, budući da infrastruktura ove otočke države u Južnom Pacifiku ne može iznijeti skup ovakvih razmjera, UN-ov campus u Bonnu je odabran kao mjesto održavanja. Reklamna kampanja ide dobro, kao i radovi na gradilištu direktno pored Rajne. Međutim, neki građani izražavaju negodovanje, pogotovo na društvenim mrežama.

No, Bonn će od konferencije itekako profitirati, smatrai Monika Hörig, glasnogovornica Grada: "Bonn će ove jeseni najmanje 14 dana biti u svim vijestima svijeta. To je odlična prilika za naš grad."                                                                                                             

Njemačka treba preuzeti odgovornost

Iako u energetskom sektoru Njemačka često daje veliki doprinos međunarodnim naporima za zaštitu klime, ovaj stručnjak s područja zaštite okoliša kaže: "Implementacija političkih sporazuma na području sagorijevanja ugljena, na području prometa i građevinske tehnologije je katastrofalna."Christoph Bals iz Germanwatcha također vidi prednost održavanja konferencije u nekadašnjem glavnom gradu Njemačke. S obzirom da je Njemačka domaćin, ona mora ispuniti i vlastita očekivanja: "Kada vidite da se u Kini emisija štetnih plinova smanjila više nego u Njemačkoj, onda se slika svijeta koju ljudi ovdje imaju polako mijenja." Mnogi građani Njemačke bi rekli da je njihova država svjetski prvak u zaštiti klime, kaže ovaj stručnjak: "Mi smo zemlja koja sagori najviše ugljena na svijetu."

Prosvjedi najavljeni i za studeni

Ove riječi stručnjaka Christopha Balsa u kampu su prosvjednika dočekane s odobravanjem. Carlotta Grohmann se tamo trenutno priprema za iduću rundu diskusije. "Socijalizam u 21. stoljeću - perspektiva za zaštitu okoline?" piše u programu. Mlada aktivistkinja se najviše uzbuđuje oko toga "što se Njemačka sada pokušava predstaviti kao zelena nacija, a odgovorna je za najveću emisiju CO2 u Europi."Ona također naglašava i odgovornost njemačke vlade: "Ako Njemačka zaista želi nešto učiniti po pitanju zaštite okoline, onda ona u svojoj zemlji treba zaustaviti vađenje smeđeg ugljena."

Unatoč velikim naporima na organizaciji, prosvjedna akcija se, smatra ova aktivistkinja, isplatila. Mnogi građani su ih podržali, a neki od njih su čak nosili i hranu. Pozitivan odgovor na prosvjed motivacija joj je i za planirane proteste u studenom: "Za vrijeme čitave dva tjedna koliko će se i održavati klimatska konferencija u Bonnu, mi želimo prosvjedovati na ulicama. Protesti će se direktno odnositi na borbu protiv politike konferencije i mi očekujemo prosvjednike iz cijelog svijeta." Za nadati se je da će oni ostati mirni.

Piše: Daniel Heinrich/DW
29.08.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno