« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
REPRESIJA

Borci za ljudska prava optužili Siriju za zločine protiv čovječnosti

"Sustavno zlostavljanje civila u Homsu od strane snaga sirijske vlade, uključujući mučenja i proizvonja pogubljena, pokazuje da su počinjeni zločini protiv čovječnosti", tvrdi HRW

Fotografija vijesti
Više o

Sirija

,

represija

,

Human Rights Watch

,

zločin protiv čovječnosti

Human Rights Watch (HRW) optužio je u petak sirijski režim za "zločine protiv čovječnosti" jer su njegove snage sustavno kršile prava civila tijekom represije pokreta otpora unazad osam mjeseci, javlja Hina.

U izvješću objavljenom u trenutku kad se Arapska liga okuplja u petak i subotu kako bi raspravljala o sirijskom dosjeu, HRW je pozvao panarapsku organizaciju "da odgodi prijam Sirije".

Ta udruga za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku zatražila je od Arapske lige da se u UN-u založi za embargo na oružje kao i sankcije protiv pripadnika režima te da dovede Siriju pred Međunarodni kazneni sud.

"Sustavno zlostavljanje civila u Homsu od strane snaga sirijske vlade, uključujući mučenja i proizvonja pogubljena, pokazuje da su počinjeni zločini protiv čovječnosti", tvrdi nevladina organizacija.

Oslanjajući se na izjave 110 žrtava i svjedoka, organizacija navodi da je u tom "nasilju ubijeno najmanje 587 civila" u Homsu, uporištu oporbe, od sredine travnja do kraja kolovoza, te najmanje još 104 osoba nakon 2. studenoga, datuma kad je predsjednik Bašar al-Asad pristao na arapski plan prekida nasilja.

Nekoliko stotina osoba još se uvijek smatra nestalima, dodaje HRW ističući da je dodatno ustvrdio smrt 17 osoba zatočenih u Homsu, od kojih 12 mučenjem.

11.11.2011. 09:46:07
Novi komentar
nužno
nužno