« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
REALNOST

Borba za glasove i na sajmu igrica

I ljubitelji igrica su glasači, bar oni stariji od 18 godina. Njemački političari otkrili su svijet ljubitelja digitalnih igrica i na ovogodišnjem Gamescomu nastoje izvući korist za sebe

Političari se guraju svugdje
Političari se guraju svugdje (Arhiva)
Više o

politika

,

glasači

,

Gamescom 2017

„Jednostavno zajedno igrati" - to je moto ovogodišnjeg Gamescoma u Kölnu. Najveći svjetski sajam video-igrica već odavno je više od okupljališta gejmera. Zbog više od milijardu eura prometa - samo u prvoj polovici 2017. godine - svijet digitalnih igrica postao je važan i za političare.

Ove godine po prvi put na otvorenje sajma iz Berlina je došla i kancelarka Angela Merkel, kao i glavni tajnici svih velikih stranaka. Na nizu skupova, na kojima nastupaju Youtube-veličine kao što je LeFloyd, političari se žele pokazati i svoje političke poruke prenijeti što većem broju posjetitelja.

Felix Falk je zadovoljan zbog sve većeg zanimanja politike. Jedan od čelnih ljudi Saveza za interaktivni zabavni softver (BIU) ima konkretne ideje što bi političari mogli uraditi kako bi se ova branša u budućnosti dinamično razvijala. „Posjet kancelarke i mnogih drugih političara je važan signal i to jasno pokazuje kolika je kulturna i gospodarska važnost igrica i koliko je ta branša važan faktor kada je riječ o inovacijama", kaže Falk u razgovoru za DW. Istovremeno on smatra da se njemački političari ne angažiraju dovoljno: „Mi smo doduše sretni što ovdje u Njemačkoj imamo taj najvažniji svjetski događaj, ali kada je riječ o razvoju, tu jednostavno još uvijek nismo dovoljno dobri. Druge zemlje su u tome znatno bolje." Zemlje poput Kanade, Engleske, Italije ili Poljske su ispred Njemačke. U gotovo svim važnim razvojnim centrima u inozemstvu postoje programi državnih subvencija.

„Više proizvođača, ne samo potrošači"

„Na saveznoj razini u Njemačkoj imamo nula eura koji su do sada izdvojeni za razvoj", kritizira Falk. Iako dobar politički okvir znači dobar posao: „Ministar financija za svaki poticajni euro ima dodatni porezni prihod, dodatne investicije. Dakle državi se isplati." Falk smatra da je potrebno što prije odrediti smjernice, kako bi Njemačka zaista konkurirala u svijetu računalnih igrica - ne samo u konzumiranju, već i proizvodnji.

Negativni efekti zbog izostanka podrške u međuvremenu su jasno vidljivi, navodi se u zajedničkom priopćenju BIU-a i saveza Game. Njemačka je doduše i dalje jedno od najvećih tržišta, dok u proizvodnji „sve više gubi vezu". Udio prihoda od igrica na domaćem tržištu je pao na šest posto. Sustavno ulaganje je zato vrlo važno, naglašava šef Saveza Game Stefan Marcinek.

Razvoj digitalne igre kao tehnološki motor

Od inovativne snage kreatora računalnih igrica već odavno ne profitiraju samo gejmeri. Od novih standarda kao što je 4K u grafici ili razvoja još moćnijih procesora profitira i industrija. Zbog svega toga digitalni svijet više nije nebitna tema u politici.

E-sportovi vrlo popularni

Digitalne naočale za izlet u virtualne svjetove igara bile su u središtu Gamescoma 2016. godine. Te naočale će, zbog sve većega broja proizvođača, na ovogodišnjem sajmu biti znatno povoljnije, najavljuju izlagači.

Kao centralnu ovogodišnju temu organizatori sajma ističu e-sportove, koji već duže vrijeme u svijetu pune velike hale - često s preko deset tisuća posjetitelja i osmeroznamenkastim premijama. Ekipe gejmera tada se uživo natječu i sportske arene dovode do usijanja. Sve te se prenosi i na internetu i uživo komentira, poput utakmica nogometne Lige prvaka. Nastaje sve više e-sportskih udruženja i s tim sportovima se već sada u svijetu zarađuju na stotine milijuna eura. „Kompanije kao što su Audi i Vodafone masovno se angažiraju u digitalnom sportu, kako bi pridobili novu ciljnu skupinu, do koje preko klasičnih reklama jedva mogu doći", kaže šef kelnskog sajma Gerald Böse.

Organizatori Gamescoma ove godine računaju s više od 300.000 posjetitelja. Na sajmu, konferencijama, kongresima i manifestacijama koje se održavaju po čitavom gradu, očekuje se više od pola milijuna ljudi. Iz inozemstva je ove godine 910 izlagača (72 posto) što pokazuje koliko je međunarodno značenje Gamescoma. Ali BIU i Game lobisti te brojke koriste kako bi posjetitelje iz svijeta politike uvjerili koliko je važna financijska pomoć države.

Piše: Thomas Kohlmann/DW
24.08.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno